V Ljubljani začasno ustavljajo množično testiranje na covid-19, v Mariboru nimajo težav

Zdravstveni dom Ljubljana z današnjim dnem začasno ustavlja izvajanje množičnega testiranja na novi koronavirus. Za to so se odločili na podlagi odločbe Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), sporočili so, da so problem paličice za odvzem brisa. Iz mariborskega zdravstvenega doma so javili, da sami nimajo težav in da nadaljujejo množično testiranje.

V Zdravstvenem domu Ljubljana so zapisali v sporočilu za javnost, da ne razpolagajo z ustreznimi materiali za jemanje brisov. Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi bi se sicer moralo nadaljevati danes, od 11. ure dalje, v Športni dvorani Kodeljevo. Zagotovili so, da bodo testiranje ponovno izvajali takoj, ko jim bo ministrstvo za zdravje ali ustrezna ustanova izdala dovoljenje ter priskrbela primerne materiale. Začasno pa se ustavlja tudi množično testiranje v Medvodah, so sporočili iz občine Medvode. Na občini so pojasnili, da je Zdravstveni dom Medvode od zdravstvenega ministrstva prejel le 350 testov, glede na zelo velik obisk pa bo testov kmalu zmanjkalo. Zato so se odločili, da se testiranje, ki bi moralo potekati v preddverju Kulturnega doma Medvode v petek, ne bo izvajalo. Testiranje bo Zdravstveni dom Medvode nadaljeval prihodnji teden.

V mariborskem zdravstvenem domu zaenkrat brez težav

Medtem pa v mariborskem zdravstvenem domu zaenkrat ne zaznavajo kakšnih težav s hitrimi testi, zato testiranje v Mariboru in okoliških občinah še naprej poteka po načrtovanem redu. “Pri nas poteka vse normalno,” je danes povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus. Kot je dejal, imajo po njihovih ocenah ustrezen material za izvajanje testiranja. “Spremljamo pa vsa navodila sproti. Zaenkrat upoštevamo vse tako, kot je bilo izdano s strani države oziroma ministrstva,” je dejal.

Brez ustavitve testiranja tudi na Gorenjskem

Tudi gorenjski zdravstveni domovi zaenkrat testiranja na novi koronavirus s hitrimi testi ne bodo ustavljali. Kot je za STA povedal direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik, je odziv ljudi na testiranja zelo dober in jih zaenkrat ne nameravajo ustaviti. “Če bo s strani agencije ali kakšne druge strokovne institucije prišlo navodilo, da se testiranje zaradi morebitnih strokovnih pomanjkljivosti ustavi, pa bomo to storili,” je poudaril.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar