V Sloveniji v času epidemije manj stečajev podjetij

FOTO: Pixabay.com

V času epidemije covida-19 se je število stečajev podjetij v Sloveniji zmanjšalo, kažejo podatki Ajpesa.

V prvih treh četrtletjih je šlo v stečaj 845 podjetij, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani pomeni 16 odstotkov manj. Od tiste v prvih treh četrtletjih 2018 je številka nižja celo za 21 odstotkov.

V prvem četrtletju letos je šlo v stečaj 344 podjetij, kar je nekaj več kot med januarjem in marcem lani. Vendar je bilo nato v drugem četrtletju število stečajev za 29 odstotkov nižje kot pred letom dni, v tretjem pa za 22 odstotkov. Med aprilom in junijem letos je šlo v stečaj 222 podjetij, v obdobju od julija do septembra jih je sledilo 279.

Poslovodstvo ni zavezano vložiti stečaja, če je razlog epidemija

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je bil sprejet v času prve epidemije covida-19, razglašene sredi marca, je zamaknil nekatere roke v insolvenčnih postopkih. Med drugim je bilo odloženo odločanje o upnikovem predlogu za začetek stečaja.

Zakon je tudi določil, da poslovodstvo ni zavezano vložiti predloga za začetek prisilne poravnave ali stečaja, če je insolventnost družbe nastala kot posledica razglasitve epidemije covida-19. Ukrep se je uporabljal v času trajanja epidemije, to je do konca maja, in nato še tri mesece po prenehanju ukrepov. Prav tako je določil, da je insolventnost družbe posledica covida-19, če opravlja dejavnost, ki se je začasno ni smelo opravljati oz. se jo je bistveno omejilo.

Različne oblike pomoči

Vlada je podjetjem, ki so se zaradi epidemije znašal v finančnih težavah, ponudila različne oblike pomoči, med drugim odlog odplačevanja posojil ter subvencioniranje čakanja na delo in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Večina ukrepov še velja.
VIR:Lokalec.si

Oddaj komentar