MO Maribor odgovarja na iniciative in javne pobude vezane na Občinski prostorski načrt MO Maribor

MO Maribor odgovarja na iniciative in javne pobude vezane na Občinski prostorski načrt MO Maribor in ob tem zapišejo, da je razvoj mesta Maribor odvisen od sprejetja le-tega.

Župan MO Maribor Saša Arsenovič si je ob nastopu mandata kot ključno prioriteto določil pripravo novega občinskega prostorskega načrta (OPN).

Zadnja večja sprememba prostorskega plana MO Maribor, s katero se je spreminjala osnovna namenska raba zemljišč, je bila sprejeta leta 2001.

“Medtem ko so druge občine kot po tekočem traku sprejemale OPN in se posledično razvijale bolj kot Maribor, se je pri nas dosti govorilo, naredilo pa praktično nič. Skupaj s strokovnimi službami in vsemi načrtovalci smo šli od parcele do parcele, od hiše do hiše. Po štirih letih dela smo skupaj z občankami in občani ter na podlagi mnenj nosilcev urejanja prostora uskladili predlog občinskega prostorskega načrta, ki je v skladu z zakonodajo in vsemi veljavnimi smernicami,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“Obstoječi predlog OPN je kompromis stroke, zakonodaje in volje ljudi. Nemogoče je, da bi zadovoljil pričakovanja vseh občank in občanov, je pa dober temelj, ki nam omogoča nemoten razvoj in takojšen začetek priprave novega OPN,” poudarijo.

V nadaljevanju zapišejo da se strinjajo z vsemi, ki trdijo, da je potrebna komunikacija in vključevanje javnosti v pripravo OPN: “Zato smo tudi pripravili zgibanko o javni razgrnitvi OPN, ki so jo prejeli vsi občani – s ciljem, da se lahko vsi vključijo in podajo svojo mnenje, naša strokovna ekipa je izvedla štiri predstavitve za javnost. V določenem trenutku se je bilo potrebno odločiti in predlagati mestnemu svetu v sprejem predlog OPN, sicer bodo Mariborčani in Mariborčanke na spremembe namembnosti čakali še nadaljnjih 20 let.”

Upošteval voljo občanov Brestrnice in Civilne iniciative RT-38

Ker vodstvo MO Maribor še zmeraj verjame, da je gonilo napredka tudi akcija, za katero sprejema vso odgovornost, je župan MO Maribor naročil strokovnim službam, da za drugo branje OPN pripravijo predlog, ki med drugim upošteva voljo občanov Brestrnice in Civilne iniciative RT-38: “Z odločitvijo župana o sprejetih predlogih smo danes obvestili tako predsedstvo KS Brestrnica Gaj kot tudi občane zbrane v Civilni iniciativi 38. Odgovorili smo tudi mestnemu svetniku g. Igorju Jurišiču in mu pojasnili, da so njegove trditve napačne. Pogoji za »ničnost«, h kateri je pozival, niso izpolnjeni.”

Pri pripravi OPN so, kot zapišejo, upoštevali vso zakonodajo, smernice in voljo ljudi. Morebitne razloge za nesprejetje OPN so odstranili, končno sprejetje in odgovornost pa sedaj nosijo mestni svetniki in mestne svetnice, ki bodo z glasom za oz. proti odločali o nadaljnjem razvoju Maribora.

Oddaj komentar