V dveh letih epidemije covida-19 v Sloveniji preko milijon potrjenih okužb

FOTO: Pixabay.com

Število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je preseglo milijon.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo s 2.641.457 PCR-testi in 15.735.478 hitrimi testi doslej potrdili 1.004.800 okužb. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 se je doslej cepilo 1.265.150 oseb, polno cepljenih pa je 1.221.167 ljudi.

Prvi primer okužbe s koronavirusom so v Sloveniji potrdili 4. marca 2020 pri osebi, ki se je okužila na potovanju v Maroku. Doslej je v Slovenji umrlo 7593 oseb, okuženih s koronavirusom.

Vlada je širjenje epidemije covida-19 zadnji dve leti obvladovala z različnimi epidemičnimi ukrepi, ki pa so se tekom valov epidemije spreminjali in bili različno ostri.

V določenih obdobjih različni ukrepi

Osnovni ukrepi so vključevali razkuževanje rok, vzdrževanje varnostne razdalje in nošenje maske. Vse našteto je od 14. aprila zgolj priporočeno, saj je obremenitev bolnišnic zaradi nekoliko blažje koronavirusne različice omikron bistveno manjša.

V določenih obdobjih pa so epidemični ukrepi med drugim vključevali zaprtje občinskih mej, zaprtje regijskih mej, nočno omejitev gibanja, zaprtje ali omejitev delovnega časa gostinskih lokalov, prepoved ali omejitev števila obiskovalcev kulturnih prireditev, posebni časovni pasovi za nakupovanje upokojencev, pa tudi prepoved delovanja javnega prevoza oz. omejitev števila potnikov.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar