Na slovenska nogometna igrišča prihaja VAR-tehnologija

FOTO: Pixabay.com

Nogometna zveza Slovenije je po opravljeni analizi učinkov vpeljave tehnologije v slovenski nogometni prostor pričela s testiranjem VAR tehnologije (Video assistant referee), ki je v zadnjih letih postala standard v nogometnih tekmovanjih.

V skladu s tem so bile na zadnji seji Komisije za profesionalni nogomet prvoligaškim klubom predstavljene informacije o projektu in prihajajoče aktivnosti, ki vključujejo certificiranje VAR sodnikov in stadionov.

Trenutno opravljajo oglede posameznih prizorišč

Testiranje tehnologije VAR je uvodoma steklo na tekmah 1. slovenske mladinske in kadetske lige v NNC Brdo, medtem ko bo prvi »off-line« test s produkcijskim partnerjem izveden na finalu članskega pokalnega tekmovanja. Projektna ekipa VAR, tehnično osebje in produkcijski partnerji trenutno opravljajo oglede posameznih prizorišč in preverjajo razpoložljive kapacitete. Na tekmah v mladinskih kategorijah v sistemu VAR ob tem elitni slovenski sodniki zaključujejo s postopkom certificiranja Fife in bodo posledično izpolnili vse formalne pogoje za sojenje v sistemu VAR, so sporočili iz Nogometne zveze Slovenije.

Odločitev bo sprejete po pridobitvi mnenja Fife

Odločitev o morebitni implementaciji tehnologije VAR v slovenski nogometni prostor bo sprejeta po pridobitvi mnenja Fife, Nogometna zveza Slovenije pa razmišlja, da bi sistem VAR poskusno vpeljala v 1. slovensko nogometno ligo s sezono 2021/22 na posameznih tekmah, postopoma pa na vseh prizoriščih. Nogometna zveza Slovenije stremi h konstantnemu napredku na vseh področjih, z implementacijo tehnologije VAR pa bi izdatno prispevala k regularnosti in legitimnosti tekmovanj.

Oddaj komentar