UKC Maribor: “Okužbe RSV nakazujejo, da nas čaka precej napeta zima, vse več psihičnih težav pri otrocih”

V UKC Mariboru poročajo o povečanemu število respiratornih efektov.

Doc. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., predstojnik Klinike za pediatrijo: “Vidimo začetek epidemije respiratornih efektov, ki je običajno vrh dosegel v drugi polovici zime. Tokrat imamo precej bolj zgodaj začetek vala.” V tem trenutku imajo hospitaliziranih sedem oseb, ki zaradi RVS potrebujejo kisik.

RSV je za otroke precej bolj nevaren, prihajajo v slikah hude dihalne stiske”

“Covid pljučnic pri otrocih, ki zahtevajo hospitalizacijo, zaenkrat nimamo. To, kar sedaj vidimo, val okužb z RSV nakazuje, da nas čaka precej napeta zima, za otroke, starše in nas, ki se trudimo, da bi jih pozdravili. RSV je za otroke precej bolj nevaren, prihajajo v slikah hude dihalne stiske, nekateri tudi pristanejo na respiratorjih. Letos smo imeli že dva intubirana zaradi tega,” je še povedal Dolinšek.

“Prišel je psihopediatrični val”

Opozoril je tudi, da je vse več stisk med otroki, ti imajo več psihičnih težav: “Povečali smo kapaciteto za 30 odstotkov, imamo 13 postelj in 15 otrok, ki čakajo v vrsti. K nam se premeščajo tudi iz Ljubljane, ker tudi tam nimajo prostora. Šola se je že začela, navadno te težave nastopijo, ko se začnejo ocene in ko se pritiski v šoli stopnjujejo.”

“Dve taki epidemiji v pediatriji nas čakata. Upajmo, da ne bo preseglo naših kapacitet, trudimo se, da bi se vse to oskrbeli,” je zaključil.

 

 

Oddaj komentar