Sum goljufije: Po plačilu več tisoč evrov, na pasje mladičke iz Ukrajine še čaka

FOTO: Pixabay.com

Iz Policijske uprave Maribor so sporočili, da obravnavajo sum spletne goljufije, ter opozorili, da svetujejo posebno previdnost pri tovrstnih nakupih.

Policisti PP Gorišnica obravnavajo sum spletne goljufije. Oškodovanka je zasledila oglas, da nekdo podarja pasje mladičke. Dogovorila se je za mladiča zlatega prinašalca, nakar je neznana oseba od nje v nadaljevanju zahtevala plačilo različnih stroškov in storitev, kar jim je tudi plačala. Po plačilu več tisoč evrov pošiljke ni dočakala, kot so zapisali policisti: “Na pošiljko iz Ukrajine še čaka.”

Kako prepoznati tovrstne goljufije? 

Ko nakupujemo preko spleta, je na voljo več možnosti, hkrati pa so različna tudi tveganja, ki spremljajo tovrstne nakupe. V primeru, da se odločite za nakup (ali prodajo) preko katerega od spletnih oglasnikov, bodite pozorni na znake, ki lahko razkrijejo morebitno goljufijo, zapišejo na portalu Varni na internetu.

Je vaš sogovornik res Helena iz Anglije?

Potencialni kupec ali prodajalec se lahko predstavi kot “Helena iz Anglije, hudo bolna, upokojena”, vendar ali lahko res verjamemo, da so vsi ti podatki resnični? V primeru Miha, ki se je obrnil na nas, se je izkazalo, da so bila vsa elektronska sporočila poslana iz Kameruna. Če vas na spletnem oglasniku kontaktira kupec iz tujine (najpogosteje je navedena Anglija), najprej preverite izvor elektronskega sporočila. Lahko se obrnete na info@varninainternetu.si in pošljete zaglavje elektronskega sporočila, tako bomo hitro ugotovili, da bil e-mail poslan iz Nigerije ali Kameruna, vaš sogovornik pa trdi, da se nahaja v Londonu.

Je to potrdilo o nakazilu pravo?

Da vas goljuf prepriča v nakup ali prodajo, vam lahko pošlje najrazličnejša potrdila v imenu banke, PayPal-a, logistične službe, carine itd. Prepričati se morate, da je sporočilo verodostojno in ne ponarejeno, kot kaže primer lažnega PayPal sporočila. Tudi v tem primeru vam lahko pomagamo, pošljite nam sporočila še preden nakažete kupnino oz. pošljete izdelek.

Nenavadne ponudbe in prošnje

V komunikaciji z morebitnim kupcem ali prodajalcem bodite pozorni na nenavadne prošnje. Če sogovornik navede, da je rezident evropske države, a prosi da kupljen izdelek pošljemo v Nigerijo k njegovim sorodnikom, je to velik znak za previdnost. Ali pa se zgodi nenaden zasuk v zgodbi, npr. na vaš nepremičninski oglas se javi kupec, ki trdi da se želi preseliti v Slovenijo, trenutno pa dela v Iraku. V naslednjem sporočilu pa vam nenadoma predstavi svojo poslovno ponudbo – preko vas želi investirati 19,6 milijonov evrov, vi pa boste prejeli 30 % provizijo!

Spletni oglasniki so tako odlična priložnost, da goljufi z zelo privlačno ponudbo vzpostavijo komunikacijo z nami, nato pa nam ponudijo preoblečeno nigerijsko shemo. Zato tudi portal Varni na internetu opozarja na posebno previdnost.

Oddaj komentar