Sodišče EU odločilo, kaj se šteje v delovni čas vojakov, odločitev lahko vpliva na delovanje vojska EU

Vir: Facebook Slovenska vojska

Sindikat vojakov Slovenije je sporočil, da je danes Sodišče Evropske unije razsodilo o predhodnem vprašanju Vrhovnega sodišča RS o pripadnikih Slovenske vojske. Odločilo je, da se čas, ki ga prebijejo na delovnem mestu ali na določenem kraju, pa čerpv vojak takrat ne dela, šteje kot delovni čas, razen v izrednih razmerah, naštetih v sodbi.

Sprejeta je namreč Sodba Sodišča Evropske unije v zadevi C-742/19, član SVS B.K. proti Ministrstvu za obrambo.
V tej zadevi gre za epilog 11 let trajajočih opozarjanj in sodnih sporov SVS zoper Ministrstvo za obrambo. Po večletnih opozarjanjih k ureditvi dostojnega plačila pripadnikov Slovenske vojske in izgubljenem kolektivnem delovnem sporu je SVS v vzorčni tožbi za svojega člana dosegel, da je Vrhovno sodišče Republike Slovenije na Sodišče Evropske unije naslovilo predhodno vprašanje o štetju delovnega časa pripadnikom SV, ko so ti na voljo delodajalcu na določenem kraju ali delovnem mestu, kot konkretno na straži, so zapisali pri Sindikatu vojakov Slovenije. Sodišče Evropske unije je odločilo, da je čas, prebit na delovnem mestu ali določenem kraju, tudi če pripadnik SV dejansko takrat ne dela, treba po Direktivi EU šteti kot delovni čas, razen v izrednih razmerah, ki so naštete v sodbi. Plačilo za delovni čas pa se obračuna po nacionalni zakonodaji.

Sodbo bo treba še podrobneje proučiti za ugotovitev vseh njenih posledic, so zapisali pri sindikatu. V vsakem primeru pa bo treba počakati na odločitev Vrhovnega sodišča RS, ki jo bo sprejelo na podlagi Sodbe Sodišča EU v reviziji. V sodnem postopku so s svojimi stališči sodelovale vlade Slovenije, Francije, Nemčije, Španije in Italije ter Evropska komisija. Odločitev je za pripadnike oboroženih sil vojska EU zelo pomembna in bo imela velik vpliv na organizacijo in delovanje vojska EU.

Oddaj komentar