Smrt deklice: napovedali spremembe zakonov o socialni oskrbi in rejništvu

Vir: pixabay.com

Hrvaško je med velikonočnimi prazniki pretresla smrt dve leti in pol stare deklice, ki je umrla zaradi poškodb glave, ki jih je povzročila njena mati. Tragedija je osvetlila tudi strukturne probleme, ki obstajajo v socialnem sistemu, je danes povedal hrvaški minister za delo, pokojnine, družino in socialno politiko Josip Aladrović.

Nesrečna deklica, ki so jo prejšnjo sredo pripeljali v zagrebško bolnišnico zaradi hudih poškodb glave in možganov, je umrla v nedeljo. Smrt otroka je znova osupnila Hrvaško, mnogi odgovorne iščejo v socialnem sistemu, ker so deklico nedavno vrnili iz rejniške v biološko družino, kljub temu, da je bil 27-letni oče deklice znan po nasilju.

Glede na ugotovitve policije, je 24-letna mati z močnimi udarci v glavo hudo poškodovala deklico. Nato je deklico odpeljala v bolnišnico v Novi Gradiški s pojasnitvijo, da je otrok padel. Deklica je že bila v možganski komi in so jo zaradi življenjsko nevarnih poškodb nujno prepeljali v Zagreb, a je kljub prizadevanjem zdravnikov umrla.

Oba starša sta v priporu, potem ko sta delno priznala kaznivo dejanje

Če bo sodišče potrdilo njuno odgovornost za smrt deklice, jima grozi večletna zaporna kazen, tudi do 15 let zapora. Odstavili so tudi vodjo centra za socialno delo v Novo Gradiški, ki je pristojen za družino, v kateri imajo še tri otroke. Domnevno naj bi bili žrtve nasilja v družini tudi ostali trije otroci.

Minister Aladrović je po današnjih srečanjih s predstavniki zbornice socialnih delavcev in psihologov pred novinarji ocenil, da so odgovorni vsi. Menil je tudi, da je delno odgovoren tudi sam, a je treba določiti tiste, ki so najbolj odgovorni za smrt deklice. Sicer ni želel ugibati glede odgovornosti nobenega, a je dejal, da bodo ukrepali proti vsem centrom za socialno delo, za katere bodo ugotovili, da ne opravljajo svojega dela.

Napovedal je tudi spremembe zakonov o socialni oskrbi in rejništvu, da bi se izognili podobnim tragedijam, ter izpostavil, da se je treba osredotočiti na izboljšanje sistema v korist otrok. Preliminarni izidi nadzora v centru za socialno delo v Novi Gradiški kažejo, da so odgovorni ravnali v skladu s protokoli in strokovnimi standardi. Obe zbornici bosta nadaljevali nadzor v centru do konca tedna, je novinarjem povedala predsednica hrvaške zbornice psihologov Andrea Bogdan.

Lani na Hrvaškem 400 primerov nasilja nad otroki

Na Hrvaškem je bilo lani po podatkih hrvaške policije prijavljenih 400 primerov družinskega nasilja nad otroki, kar je za 43 odstotkov več kot v letu pred tem. Strokovnjaki izpostavljajo, da nihče od staršev ni kazensko odgovarjal zaradi nasilnega ravnanja nad lastnimi otroki.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar