“Razvrednotili” plačo žrtvama mobinga

Univerza v Mariboru

Kot smo že poročali, je rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar pred časom podpisal sklep in dokončno uveljavil predlog sistematizacije delovnih mest. Predlog je sicer bil izoblikovan februarja letos, še v času, ko je bil Teodor Lorenčič, nekdanji glavni tajnik UM. Če žrtvi mobinga ne podpišeta novih pogodb, lahko ostaneta brez službe.

Sistematizacija namreč predvideva ukinitev delovnih mest Alena Vidonje in Petre Ujčič, žrtvi mobinga, ki sta Lorenčičevo početje prijavila rektorju. V podpis sta sicer dobila novo pogodbo o zaposlitvi, ki pa drastično posega v spremembo plačnih razredov obeh. Vidonja in Ujčičeva bi v primeru, da podpišeta nove pogodbe, ostala zaposlena na rektoratu mariborske univerze, vendar kar 9 delovnih mest nižje, kot sta to bila sedaj.

Ujčičeva je sicer na bolniški, vendar nam je odgovorila, da je samo neuradno izvedela, da ji med bolniško ne bodo vročali nove pogodbe. „Ko to dobim, se bom posvetovala z odvetnikom in tudi ustrezno reagirala,“ je zapisala Ujčičeva.

Vidonja zaradi sodnih postopkov, ki bodo sledili, zadeve uradno ne komentira, dodal je le: „Pravico bom iskal na sodišču.“ V teh dneh mu je sicer bilo ponujeno mesto strokovnega sodelavca v 31. plačnem razredu, kar v praksi pomeni, da bi dobival kar 11 plačnih razredov nižji honorar. Torej manjši dohodek, opravljal pa bo „manj“ zahtevna pravna dela.

rektor-um-igor-tičar-640x359

Na Univerzi v Mariboru medtem poudarjajo, da je do sprememb v sistematizaciji na rektoratu UM prišlo na podlagi predhodnih razprav in sklepa Kolegija rektorja zaradi racionalizacija, večje učinkovitosti, preprečevanja korupcijskih tveganj, izboljšanja nadzora in optimizacije procesov. „Za vse zaposlene na delovnih mestih na katera se nanaša nova sistemizacija, smo po najboljših močeh poiskali potrebe po zaposlitvi in ponudili delovno mesto ustrezno njihovim kvalifikacijam, kljub temu, da zakon tega ne zahtevam,“ so še zapisali.

Konkretnih odgovorov glede nižanja plačnih razredov žrtvama mobinga sicer nismo dobili, zapisali so le opazko, da je sistematizacija na UM deležna velike medijske pozornosti in da bi si želeli pozornost preusmeriti v druge projekte. Odgovore sindikata še čakamo.

Oddaj komentar