»Bizi« mama na osvajalskem pohodu…vsak dan!

Je usklajevanje časa med delovnimi obveznostmi in »pisanim« družinskim življenjem res tako težko?
Iskreno? Ja, včasih je res.
Ko sem pred par dnevi govorila s stranko po telefonu, in se z njo skušala dogovoriti za sestanek in svetovanje okrog finančne zaščite, je bilo to skoraj »mission impossible«, saj je gospa uspešna podjetnica že kar nekaj let, hkrati pa tudi skrbna mama, žena, poslovna partnerka, sestra, prijateljica, kuharica, čistilka, nakupovalka…in v skladu z vsemi temi vlogami, ki jih večina od nas živi, je bil njen urnik tempiran na minute.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Ko mi je med hojo do avta hitela razlagati, da gre zdaj še do stranke, potem še hitro v trgovino po nakup, še nekaj skuhati, se najesti, potem peljati nekaj do druge stranke, preživeti nekaj časa s sinom, pripraviti predstavitev projekta do konca in se še malo pogovoriti z možem pred spanjem, sva ugotovili, da bo ura tam nekje po polnoči, ko bo lahko zaspala.
Vsekakor sem se našla v njeni zgodbi, saj je zelo podobna moji. Sprašujem se ali je lahko drugače, enostavneje?
Ne, nisem popolna. Nobena od nas, »bizi« mamic nima časa, da bi sledila popolnosti, lahko pa osvojimo nekatere tehnike in znanja, ki nam pomagajo vsak dan osvojiti teh 1440 minut in zmagati na osvajalskem pohodu skozi dan.

Ne glede na to, da zadnje raziskave pravijo, da se izogibajmo “več opravilnosti” oz. “multitaskingu”, jo jaz dnevno uporabljam, saj mi ravno ta veščina včasih rešuje življenje. Govorim iz lastnih izkušenj, kot mama in kot podjetnica.
V tem času, odkar usklajujem materinstvo in kariero sem preizkusila kar nekaj veščin in metod, vse pa so v prvi vrsti povezane z pravilnim načrtovanjem in upravljanjem časa, zato vam predajam, drage »bizi« mame, teh 7 učinkovitih korakov, ki so vam lahko v pomoč pri soočanju z časovnimi izzivi pri delu in doma.

1. Določite si prioritete in bodite prilagodljivi

Vse lahko naredite, vendar če ste takšni, kot jaz, boste potrebovali nekaj, kar vas bo opominjalo. Meni pomaga, da si določim, kaj je zame najpomembneje in nastavim urnike v naprej. Vem kaj moram narediti, da poskrbim za dom in za podjetje, vendar sem tudi prilagodljiva glede določenih opravil. Če me pokliče stranka, ki nujno potrebuje mojo pomoč, lahko spremenim vrstni red in uro opravil, ne da bi to popolnoma spremenilo moj urnik.

2. Investirajte v sodelavce, saj so vaš podporni team

sodelavci-simbolcno
Slika je simbolična

Če imate svoje podjetje in zaposlujete ljudi, investirajte vanje in v njihovo izobraževanje, saj jim s tem pomagate zgraditi samozavest in dajte jim vedeti, da vam njihovo delo in trud res veliko pomenita. Ko enkrat lahko zaupate svojim zaposlenim, da bodo sposobni »pogasiti ogenj« tudi, ko vas ne bo v podjetju, boste zanesljivo in na dolgi rok lahko z užitkov obvladovali in razporejali svoj čas.

3. Izkoristite moč tehnologije

Naj vas ne bo strah uporabe tehnologije. Danes lahko

Slika je simbolična
Slika je simbolična

veliko storitev opravite kar iz naslanjača, od nakupa hrane v trgovini in dostave, naročite storitev likanja ali čiščenja, pa do izvajanja preventivnih zdravstvenih storitev ali izobraževanj za vaše zaposlene.

Vse je na dosegu vaših prstov. Preverite, katere storitve lahko naročite ali opravite preko spleta, ki vam prihranijo čas.

4. Postavite si časovne okvirje in skušajte združiti opravila, če je mogoče

Določite si od kdaj do kdaj boste nekaj počeli in upoštevajte tudi čas za sprostitev na delovnem mestu ali druženje s prijatelji in družino. Poskusite v nekem časovnem okvirju združiti opravila, kot na primer moja prijateljica, ki je pred kratkim ugotovila, da gospa, ki ji pride občasno zlikat perilo tudi čuva otroke.

5. Pokažite otrokom, da so vaša prioriteta

Včasih se nam »bizi« mamam zaradi obveznosti zgodi, da

busy_mom-kitchen
Slika je simbolična

ne preživljamo časa z otrokom, tudi če smo ob njem. Zato je toliko bolj pomembno, da si določimo čas samo zanje, če jih imamo več, pa za vsakega posebej. Že 15 do 20 minut, ko sem z otrokoma sama, je dovolj, da se še bolj povežemo.

Zame je zelo pomembno tudi, da ju pospremim v posteljo, saj so pogovori tik pred spanjem »zlata vredni«. Za otroka je pomembno, da ve, da njegova mama veliko časa nameni delu, vendar, da tudi ve, da nič ne more biti bolj pomembno, kot čas zanje. To ni vedno lahko izvedljivo, vendar je zame to ena od prioritet na urniku.

6. Načrtujta čas »samo z vaju«

Ker oba z partnerjem veliko časa nameniva delu in veliko časa preživljava z otroki, se zgodi, da nama zmanjka časa, ko sva lahko samo midva, sama. Zato sva začela uvajati »petkov randi«, ko se za eno uro ali dve dobiva na kosilu, ob kavi ali v parku in se pogovarjava. Privoščiva si tudi kak vikend v dvoje. To je zelo pomembno, da ohranjava in negujeva odnos, saj ni samo po sebi umeven. Res je zabavno iti na zmenek po desetih letih skupnega življenja.

7. Vzemite si čas zase
Lahko vrhunsko obvladate čas, vendar ne morete v tem uživati, če niste zdravi in fit. Sicer sama ne grem vsak teden na fitness in tudi ne naročim si vsakič solate za kosilo, vendar se ne obremenjujem s tem preveč.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Raje večkrat naredim tiste majhne stvari, ki mi pomenijo sprostitev, kot je kratek odmor za kavico med delom ali aktivna igra z otroki. Ali pa kratek sprehod. Stres nam na nobenem področju ne koristi. Prav tako je zelo pomembno, da se spočijemo in dovolj spimo. Čas zase naj bo ena od prioritet na vašem seznamu dnevnih aktivnosti.

 

Na koncu dneva se ozrite preko ramena in pomislite, kje ste izgubile ali pridobile nekaj dragocenih minut časa. Tudi če niste dobile nekega strašno pomembnega odgovora, pojdite spat z zavedanjem, da bo jutri malo bolje, zaradi tega, kar ste se naučili danes. Tako boste »osvojile dan« z nasmehom na obrazu.

Objem.
ena »bizi« mama Maja

Oddaj komentar