V okolici Maribora odpirajo skoraj 300 let stare katakombe

FOTO: Župnija Sv. Peter pri Mariboru - Malečnik/Facebook

V župnijski cerkvi Sv. Petra v Malečniku pri Mariboru so prenovili skoraj 300 let stare katakombe, ki so jih doslej poznali le redki. V ponedeljek bodo tam prvič po več kot sto letih izvedli mašo, ogledi za širšo javnost pa bodo možni po omilitvi ukrepov, sprejetih zaradi epidemije novega koronavirusa v državi.

Župnijski upravitelj Sebastijan Valentan je za STA pojasnil, da gre za edinstvene katakombe v državi, saj po navedbah strokovnjakov tako velikih tovrstnih struktur s toliko odprtinami za pokojnike ni nikjer v Sloveniji. “Zdaj bodo lahko ljudje prišli in videli, da so res nekaj posebnega,” je dejal.

Skoraj pod celotno površino župnijske cerkve

Katakombe se nahajajo skoraj pod celotno površino župnijske cerkve in so bile postavljene leta 1730. Zajemajo 64 grobnih niš, od katerih je 14 zazidanih. Kamnite spominske plošče v latinščini navajajo, da v njih počivajo nekdanji malečniški duhovniki in nekateri zaslužni župljani, med njimi duhovnik Janez Sittich, ki je postavil cerkev in katakombe.

Katakombe imajo tudi kamniti oltar z vzidanimi relikvijami in kostnico. Iz katakomb vodi skrivni rov, ki je bil zadnjih sto let zaprt in naj bi po nekaterih pričevanjih vodil pod reko Dravo na drugo stran Maribora.

Obnovili in uredili prostor

V cerkvi Sv. Petra so zdaj odprli kamnit pokrov nad katakombami, ki obiskovalcu omogoča pogled v katakombe tudi neposredno iz cerkve in obratno, podobno kot je to v baziliki Sv. Petra v Vatikanu.

Katakombe, v katere se vstopa z zunanje strani cerkve, so v sodelovanju s krajani temeljito očistili, napeljali elektriko za osvetlitev in med drugim uredili nišo za kostnico po vzoru švicarskih katakomb. Pred vhodom so postavili tablo z napisom, kasneje pa bodo notranji prostor opremili tudi z razlagalnimi tablami.

V ponedeljek sveta maša

Prvič po več kot sto letih bo v prenovljenih katakombah v ponedeljek ob 18. uri potekala sveta maša, ki jo bo neposredno prenašala TV Exodus. Ko se bo epidemiološko stanje v državi izboljšalo, pa bodo sprejemale tudi druge obiskovalce.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar