Pobudo za hitro železnico med Mariborom in Ljubljano podprlo pet mestnih občin

Pobudo ’50 minut med Mariborom in Ljubljano’, ki se zavzema za izgradnjo hitre železnice med dvema največjima mestoma v državi, so podprle vse mestne občine, ki gravitirajo na os Ljubljana-Celje-Maribor, torej Ptuj, Velenje, Murska Sobota, Celje, Ljubljana in Maribor, so sporočili z Liste kolesarjev in pešcev.

V začetku letošnjega junija je namreč Lista kolesarjev in pešcev naslovila pobudo ’50 minut med Mariborom in Ljubljano’ na Vlado Republike Slovenije. Z njo želijo sprožiti postopke za hitro železnico. S pismi podpore so to storile tudi mestne občine Ptuj, Velenje, Murska Sobota, Celje, Ljubljana in Maribor. Obenem so na spletu pripravili tudi peticijo za hitro železnico, ki jo je do zdaj podpisalo skoraj 2.000 ljudi.

Lista kolesarjev in pešcev čaka na poročilo delovne skupine Ministrstva za infrastrukturo.

Josip Rotar iz Liste kolesarjev in pešcev pravi: “Z Ministrstva za infrastrukturo so nas sredi julija 2019 obvestili, da se je ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek odločila ustanoviti delovno skupino za projekt hitre železniške proge, ki bo med drugim imela cilj izboljšati hitrost potovanj med Ljubljano in Mariborom. Hkrati bo v okviru predsedovanja Slovenije EU proučila vzpostavitev hitre železniške proge na relaciji Trst–Ljubljana–Dunaj.” Prav ta delovna skupina naj bi nato “pripravila akcijski načrt ukrepov za izboljšanje mobilnosti na relaciji Ljubljana–Maribor, v katerem bodo poleg možnih ukrepov na cestni infrastrukturi identificirani tudi nadaljnji ukrepi na področju javne železniške infrastrukture,” še dodaja Rotar, ki pričakuje, da bo Ministrstvo za infrastrukturo obvestilo javnost o dosedanjem delu delovne skupine in predstavilo akcijski načrt.

Oddaj komentar