Mariborski mestni svetniuki danes o sortirnici in o novi podražitvi položnic

Mariborski mestni svetniki se bodo danes po treh mesecih spet sestali v živo. Čaka jih burna razprava, saj imajo na dnevnem redu med drugim potrditev višje cene ravnanja z odpadnim blatom iz čistilne naprave ter obravnavo revizijskega poročila o investiciji v sortirnico odpadkov, ki se je izkazala za dražjo od napovedi.

Do znatne podražitve ravnanja z odpadnim blatom iz čistilne naprave prihaja predvsem zaradi zapiranja meja Madžarske, kamor so odvažali blato tudi iz Maribora. V zadnjih letih to nalogo opravlja podjetje Surovina, ki je bila edina prijavljena tudi na zadnjem razpisu, a tokrat z mnogo višjo ceno. Namesto dosedanjih 57 evrov na tono blata je predlagala 220 evrov.

Po pogajanjih so dosegli ceno 169 evrov na tono, kar pomeni, da se bo več kot trikrat povišala cena na položnicah občanov. Za povprečno gospodinjstvo to pomeni tri in pol evra.

Razprava o revizijskem poročilu o investiciji v sortirnico, ki jo je mariborsko komunalno podjetje Snaga zagnalo pred dvema letoma, bo po napovedih zaprta za javnost, kar je zmotilo številne svetniške skupine. Župan Saša Arsenovič odgovarja, da na tem vztraja izvajalec, ki drugače tega poročila ne želi predstaviti.

Na dnevnem redu imajo mestni svetniki danes med drugim še poročilo o intervenciji mariborskih gasilcev ob požaru v Surovini v začetku marca, določitev kandidata mariborske občine za nadomestnega člana državnega sveta in odločanje o izvedbi javno-zasebnega partnerstva za obnovo javne razsvetljave.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar