Po sestanku z vodstvom stranke pričakovati odgovor poslancev DeSUS glede podpore vladi

Poslanci stranke DeSUS. Vir Facebook,_DeSUS

Sestanek vodstva DeSUS s poslansko skupino naj bi danes prinesel odgovor o nadaljnjem delovanju oz. položaju strankinih poslancev. Slednji namreč tudi po izstopu DeSUS iz koalicije dajejo različna sporočila o tem, na kateri strani se vidijo. Premier Janez Janša njihov odgovor o tem, ali bodo podpirali vlado ali ne, pričakuje do srede.

Janša je v petek dejal, da se bodo morali poslanci DeSUS do srede, ko je sestanek koalicije, izreči, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija “brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo”. Navedel je, da “na razmerje sil in podporo vladi ne odločajo neposredno organi strank, ampak poslanci v parlamentu”, in da stališče vseh članov poslanske skupine DeSUS glede tega še ni jasno.

Ko se bodo izrekli, bo Janša predlagal novega ministra za zdravje. Če poslanci DeSUS vlade ne bodo podpirali, pa bo po Janševih besedah odprto tudi vodenje kmetijskega resorja. Minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS namreč tudi po izstopu DeSUS iz koalicije ostaja na funkciji, medtem ko je Tomaž Gantar z mesta ministra za zdravje odstopil.

Niso napovedali zaključka

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša v petkovi izjavi za STA zaključkov ni želel napovedovati, je pa pojasnil, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji.

Po mnenju poslanca Branka Simonoviča pa bi potem, ko je njihov predsednik Karl Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade in se je postopek konstruktivne nezaupnice ustavil, poslancem DeSUS kazalo iti v konstruktivno opozicijo, v kateri si bodo prizadevali za uresničevanje strankinega programa. Simonovič predloga konstruktivne nezaupnice sicer ni podpisal.

Veliko je bilo ugibanj tudi o tem, da utegnejo nekateri poslanci DeSUS kot opozicija z vlado podpisati sporazum o sodelovanju, a se uradno o tem ne izrekajo.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar