Pešci v prometu še vedno najbolj ogroženi

Za varnost pešcev v prometu. Slika je simbolična.

Stanje prometne varnosti pešcev na podravskem območju se tudi lani ni izboljšalo. Kot so sporočili iz Policijske uprave Maribor, so v prometnih nesrečah umrli štirje pešci, leto prej dva, ob tem je bilo 15 pešcev oziroma štirje manj kot leta 2015 huje poškodovanih. V nesrečah je bilo sicer udeleženih 127 pešcev, dva manj kot leto prej.

Najslabše razmere za pešce so v lanskem letu bile na območjih policijskih postaj v Mariboru, na Ptuju in Slovenci Bistrici. Mariborski policisti pa med glavne vzroke teh prometnih nesreč uvrščajo neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilno stran ali smer vožnje ter neprilagojeno hitrost voznikov.

Pešci nepazljivi

Veliko nesreč so zaradi lastnih nepravilnosti in nepazljivosti povzročili kar pešci sami, kar 17 odstotkov prometnih nesreč. Odstotek pa se je glede na leto prej povišal, je pa še vedno večino nesreč z udeležbo pešcev povzročeno s strani voznikov motornih vozil. Največ nesreč se je tako zgodilo v naseljih, predvsem v tistih z uličnim sistemom.

Pešci najbolj ogroženi

Kot opozarjajo na PU Maribor, pešci še vedno ostajajo ena izmed najbolj ogroženih kategorij v prometu. Najpogosteje do nesreč prihaja na prehodih za pešce, zanemariti pa ni mogoče niti nesreč, ki se zgodijo zaradi neosvetljenih pešcev in nepravilne hoje izven naselij ter nepravilnega prečkanja cest v naseljih. Vse pogosteje so žrtve nesreč starejši in otroci.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Večletne analize kažejo, da je na našem območju varnost pešcev najbolj ogrožena v zgodnjih spomladanskih, jesenskih in zimskih dneh, ko so ti v večjem obsegu udeleženi v prometu, torej med delavniki in takrat, ko je vidljivost slabša,” je poudaril Miran Šadl iz PU Maribor. 

Policisti poostreno nadzirali promet

Prihodnji teden se bodo v Podravju pridružili poostrenim aktivnostim za večjo varnost pešcev na območju celotne države. Z njim bodo ugotavljali kršitve voznikov motornih vozil, ki ne bodo upoštevali prednosti pešcev na prehodih in ne bodo upoštevali omejitev hitrosti v naseljih in na odsekih cest, kjer je več pešcev.

Ob tem bodo ugotavljali tudi kršitve pešcev, predvsem nepravilno hojo po cesti, neustrezno osvetlitev in nepravilno prečkanje cest. Obsežnejši poostren nadzor bodo na območju mariborske policijske uprave izvedli v torek med 6. in 13. uro.

Oddaj komentar