Žito z digitalizacijo proizvodnje v enoti Kruh pecivo Maribor

Žito uspešno zaključuje še eno investicijo v nizu naložb v posodabljanje in avtomatizacijo proizvodnih enot. Digitalizacija proizvodnje oziroma implementacija t.i. Manufacturing Execution System (MES) v enoti Kruh pecivo Maribor, v višini 250.000 €, je ena od 2,5 mio € vrednega projekta digitalizacije vseh proizvodnih enot v skupini Podravka do konca leta 2023.

Industrija 4.0 oziroma osvojitev načel četrte industrijske revolucije prinaša digitalno transformacijo proizvodnih procesov in vzpostavitev „pametne tovarne“.

»Projekt vlaganj v digitalizacijo je del Podravkine strategije preobrata Žita, ki je osnova za uresničevanje njenih srednjeročnih načrtov. Podravka je namreč pekarstvo prepoznala kot eno od strateških proizvodnih kategorij, s katerimi želi krepiti tržno pozicijo in rast tako na slovenskem kot hrvaškem tržiču kot tudi širše v regiji,« je povedala predsednica uprave Podravke Martina Dalić, ki je skupaj s člani uprave ter poslovodstvom Žita obiskala enoto Kruh pecivo Maribor.

Ob današnjem obisku se je zahvalila vsem sodelujočim pri uresničitvi projekta ter napovedala nadaljnja vlaganja v izboljšanje poslovanja z uvajanjem tehnoloških in inovativnih pristopov.

»Visoke cene surovin in energentov v času zahtevne gospodarske klime nam predstavljajo dodatne izzive pri doseganju konkurenčnosti na trgu. Vendar z uvajanjem Lean načel ter digitalnih tehnologij še dodatno višamo produktivnost. Konkretno, digitalizacija, ki jo vpeljujemo v proizvodnjo, zagotavlja ukinjanje ročnega spremljanja, beleženja podatkov, nalogov in prehod na brezpapirno poslovanje. Vodjem in tehnologom prinaša on-line (v realnem času) podatke, kazalnike in analize, zaposlenim pa omogoča vizualizacijo ter lažje in osredotočeno delo brez dodatnega pisanja in beleženja parametrov oziroma podatkov«, poudarja direktorica proizvodnih enot v Žitu Irena Kurent ter izraža zadovoljstvo nad dejstvom, da tudi Žito stopa na pot Industrije 4.0 med prvimi živilskimi podjetji v Sloveniji.

Z udejanjenjem te investicije se v „pametni tovarni“ združujejo podatki, informacije, stroji ter zaposleni in postavijo temelji za učinkovitejše in trajnostno poslovanje. Digitalizacija proizvodnje bo omogočila spremljanje v realnem času, maksimirala digitalizacijo dokumentacije ter pripravo in vnos podatkov. Na ta način bodo zastoji in izgube v procesih lažje in hitreje identificirani ter odpravljeni, kar posledično pozitivno vpliva na učinkovitost.

Digitalizacija vodenja proizvodnje v Žitovi enoti Kruh pecivo v Mariboru je še ena investicija v sklopu obsežnega investicijskega cikla, ki se je začel letos in med drugim vključuje nakup novih sodobnih linij v Žitu ter avtomatizacijo v njegovih pekarskih enotah Kruh pecivo Maribor, Vič in Vrhnika.

Oddaj komentar