Odziv voznikov tovornih vozil na prepoved prehitevanja na avtocesti

FOTO: Jernej Vrtovec/Facebook

Med vozniki tovornih vozil, ki se vsakodnevno vozijo po naših cestah, so že prvi odzivi na odločitev ministra Vrtovca, da bi bilo z začetkom prihodnjega leta na avtocesti od Šentilja do Kopra težkim tovornim vozilom v dnevnem času prepovedano prehitevati, je na Facebooku zapisal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Prehitevanje bo težkim tovornjakom tako dovoljeno le na odsekih, kjer so trije vozni pasovi. Na družbenem omrežju Facebook je tako svoje razmišljanje o tem podal v daljšem zapisu eden od voznikov.

O odločitvi ministra Jerneja Vrtovca smo poročali tudi na našem portalu. Po odločitvi o prepovedi pa se je pojavil na Facebooku daljši zapis uporabnika z uporabniškim imenom Zee Dee, ki je opozoril, da ta prepoved ni rešitev problema, pod objavo pa se z njegovim mnenjem strinjajo tudi drugi. Zapisal je, da bi morali poklicne voznike vprašati, kje vidijo problem: “S prepovedjo prehitevanja tovornih vozil od 6-9 ure in ponekod 24urno niste prepoznali tveganja nastanka prometnih nesreč ki SE ŽE dogajajo, prihaja do naletov in povečevanja pritiska na voznike. Zgodila se vam bo Italija, A4 če sem bolj točen. Mi ki smo tam vozili še pred padcem mej se zelo dobro spomnimo, da je do 6 ure zjutraj promet tekel brez težav, ko prične veljati prepoved pa se začnejo težave za VSE.”

Avtor še opozarja na prve težave: “Zgodilo se bo da promet ne bo več tekel 80 ali malo več km/h, prvi tovornjak z okvaro AdBlue in zmanjšano močjo se bo peljal 60km/h, kiper ali hruška ali nek izredni prevoz ki ne bo dosegal 80km/h vam bo naredil zastoj čez celo Slovenijo.” Nato pa še na to pospeševaljni pas, ki je po njegovem mnenju prekratek: “Naslednja kritična točka pospeševalni pas – je prekratek da bi tovornjak lahko na njem varno pospešil do 80km/h, zato bo prepočasen za se vklopit v kolono vozil, zgodilo se bo da bo en malo zavrl, drugi za njim malo bolj, 10 v koloni se bo peljal že 40km/h. Vse to smo MI doživeli na A4.”

Spoštovani minister Jernej Vrtovec!

Tako ali drugače vam dol maha kaj mi povemo pa vseeno…

Če bi vi imeli toliko…

Objavil/a Zee Dee dne Sobota, 07. november 2020

Meni tudi, da nastajajo težave zaradi zmanjšane varnostne razdalje med vozili: “Problem nastane ko se promet upočasni, se zmanjša tudi varnostna razdalja med vozili, mi lahko pojasnite kako se bodo ostali udeleženci v prometu VARNO vključevali in izključevali iz avtocest? Se ne bodo, na prehitevalnem pasu bo avto zavrl do 70km/h zato da bo lahko smuknil med tovornjaki…”

Izpostavlja pa tudi, da imajo tovornjaki samodejno zaviranje tovornih vozil: “Tu je nov problem: prvi je sistemi samodejnega zaviranja tovornih vozil… Sami od sebe bodo zavrli, vsaj 10 na leto če ne več kar bo razlog za nalete tovornih vozil predvsem oseb ki tranzitirajo našo državo in niso več tako zbrani za volanom.” Ob tem pa lahko pride do naletov tudi zaradi hitrosti, pri tem pa opozarja na zastarelost ceste: “Drugi je hitrost osebnih vozil, ki lahko pozabijo da se bodo vozili 130km/h. Tretji naleti osebnih vozil na zaviralnih pasovih. Zakaj? Ker je naša cestna infrastruktura prešibka, ker je narejena za leto 2002 ne 2020, ker se je denar trošil za plače funkcionarjev namesto posodobitve slovenskih železnic da bi ves tranzit lahko dali na železnico.”

Ministra pa vabi, da gre v Budimpešto pogledat, kaj se dogaja tam: “Vas zanima realnost? Pojdite v Budimpešto zjutraj ali popoldan, M7 vam bo dala realno sliko prepovedi prehitevanja tovornih vozil… Z eno manjšo razliko – pri nas je več prometa kakor na M7…”

Izpostavlja pa tudi manko kulture: “Se nihče ne vpraša od kje toliko smrtnih žrtev na avtocestah? Hitro se bo našel kdo ki bo omenil Nemčijo in prepovedi prehitevanja – JA jih imajo ampak imajo še nekaj česar vi v Sloveniji nimate: kulturo.”

Meni tudi, da bi morali urediti več parkirnih mest za tovorna vozila: “Še eno veliko stvar ste pozabili… Veliko tranzita je prepeljalo čez Slovenijo, kam jih mislite sedaj parkirat ko jim zaradi počasnejše vožnje to NE BO uspelo? Na njive? Jih boste skladali enega na drugega?”

Zaključuje pa zelo odločno, da vsi, ki se veselijo te prepovedi, ne vedo, kaj se bo zgodilo: “Zgolj v razmislek VSEM ki se veselite prepovedi prehitevanja .. niti sanja se vam ne kaj vas čaka …”

Oddaj komentar