Predstavili različne možnosti blockchain tehnologije v turizmu

V Noordung Centru v Vitanju, je v četrtek, 1. marca potekala prva konferenca o uporabi
blockchain tehnologije v turizmu. Z video nagovorom sta jo odprla evropski poslanec Franc Bogovič in državni sekretar Tadej Slapnik.

Govorci so predstavili različne možnosti uporabe blockchain tehnologije v turizmu, prednosti, slabosti, ovire in vizije kaj vse bi lahko omogočala. Okoli sto zbranim gostom so predstavili tudi projekte, ki se po vsem svetu v turističnem sektorju že izvajajo na podlagi blockchain tehnologije in rešujejo konkretne probleme. “Blockchain je ena izmed tehnologij prihodnosti, ki lahko tudi Slovenijo postavi na vrh tehnološko najbolj razvitih držav. Zato je Noordung center z veseljem gostil prvo Blockchain Tourism Conference in prispeval k združevanju akterjev turističnega sektorja in start-up projektov, ki pripravljajo nove rešitve za turizem na podlagi blockchain tehnologije,” je dejala Nena Dokuzov, direktorica Noordung Centra.

Trg današnje turistične industrije je oligopolen. Nekaj velikih posrednikov med turisti in
turističnimi ponudniki obvladuje trg, določa cene, ohranja visoke provizije, z agresivnim
marketingom preprečuje vstop konkurence. Hkrati pridobivajo visoke prihodke tudi na
račun vsebine, ki jo brezplačno ustvarjajo turisti – npr. komentarji in ocene turističnih
ponudnikov. Zanesljivost, varnost, zaupanje, odstranitev posrednikov in decentraliziran
poslovni model pa so ene od glavnih prednosti blockchain tehnologije in ponujajo možnost
za ustvarjanje drugačne resničnosti v turizmu. “Turisti bodo z novimi rešitvami, ki jih omogoča blockchain tehnologija, na boljšem. Nočitve, polete in druge turistične storitve bodo lahko turisti kupili neposredno od ponudnikov, provizije bodo praktično ničelne, proces nakupa in transakcije bodo hitrejše in varnejše, na trgu bo lahko vstopalo in delovalo večje število inovativnih ponudnikov. Primer Arube, ki svoje hotele predstavlja na blockchain platformi in pomembnega turističnega igralca, TUI, ki je zgradil zasebno blockchain omrežje za projekt BedSwap za izmenjavo postelj, pa kažeta, da je blockchain v turizmu dejansko že v praktični uporabi,” je razložil Martin Korošec, organizator Blockchain Tourism Conference.

Govorci z leve proti desni: Jure Arnuš (ORS), Martin Pečar (Blockchain ThinkThank), Martin Korošec (Rdeča Oranža, organizator), Roberta Filipič, Andrej Kline (Motogram), Milan Gabor (Viris), Rok Gornik (SunContract), Žiga Lukša (Futourist)

 

Oddaj komentar