Od začetka vojne v Ukrajini se je rodilo več kot 15.300 otrok

Fotografija je simbolična

Od začetka ruske invazije pred štirimi tedni se je v Ukrajini na območjih pod vladnim nadzorom rodilo več kot 15.300 otrok, je danes na Facebooku objavilo ukrajinsko pravosodno ministrstvo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) medtem opozarja, da je bil v času vojne ukrajinski zdravstveni sektor deležen 64 potrjenih napadov.

Ukrajinsko ministrstvo je prav tako sporočilo, da je bilo na območjih pod vladnim nadzorom sklenjenih najmanj 15.443 porok. “Verjamemo, da prave ljubezni ne morejo zadušiti eksplozije, požari, topništvo ali vojne,” je še pisalo v objavi.

Po skoraj mesecu dni vojne v Ukrajini je evropski urad WHO s sedežem v Koebenhavnu opozoril na uničujoče posledice konflikta za ukrajinski zdravstveni sistem. Vojna je močno omejila dostop do zdravstvenih storitev, potreba po zdravljenju travm in kroničnih bolezni pa je velika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Uničena zdravstvena infrastruktura in prekinjene verige preskrbe z zdravili resno ogrožajo milijone ljudi. V Ukrajini naj bi bila zaprta približno vsaka druga lekarna, hkrati pa WHO opozarja, da je bil tekom vojne ukrajinski zdravstveni sektor deležen 64 potrjenih napadov, v katerih je bilo ubitih 15 ljudi, 37 pa ranjenih.

“Napadi na zdravstvo so kršitev mednarodnega humanitarnega prava, vendar so pogosta vojna taktika, s katero se uničuje kritična državna infrastruktura,” je dejal predstavnik WHO v Ukrajini Jarno Habicht.

Po podatkih WHO je bilo v Ukrajini doslej razseljenih skoraj sedem milijonov ljudi, število tistih, ki so pobegnili v sosednje države, pa se hitro približuje štirim milijonom.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar