Levica je za to, da bi bile ženske higienske potrebščine obdavčene samo s petimi odstotki

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

V Levici predlagajo znižanje obdavčitve ženskih higienskih potrebščin s sedanjih 22 na 5 odstotkov, saj menijo, da trenutna obdavčitev ni pravična. Za znižanje so se zavzeli tudi v Mladem forumu in Ženskem forumu SD.

“Nakup higienskih izdelkov za ženske predstavlja velik življenjski strošek, ki ga moški nimajo,” pravijo v Levici in dodajajo, da ker je odprava te vsakodnevne neenakosti nujna, so vložili v državnozborsko proceduro novelo Zakona o davku na dodano vrednost, “s katero predlagamo znižanje davkov na ženske higienske izdelke s sedanjih 22 na 5 odstotkov. Z znižanjem DDV bi ženskam omogočiti cenovno dostopnejše osnovne življenjske potrebščine, izboljšali njihov materialni položaj ter prispevali k zmanjšanju stopnje tveganja revščine in neenakosti spolov v naši družbi”.

Epidemija je položaj žensk dodatno poslabšala

Stopnja tveganja revščine je višja pri ženskah kot pri moških. “Po podatkih iz Raziskovanja o dohodkih in življenjskih pogojih (SILC) za leto 2019 je bila stopnja tveganja revščine v Sloveniji 12-odstotna. To pomeni, da je v Sloveniji živelo pod pragom tveganja revščine približno 243.000 oseb, med njimi je 133.000 žensk. Tveganje revščine je višje tudi v enostarševskih družinah, kar 95,47 % samohranilk predstavljajo matere; vsaka četrta enostarševska družina je leta 2018 znašala živela pod pragom tveganja revščine,” razlagajo v Levici in dodajajo, da se je “stanje se je v zadnjem letu zaradi epidemije poslabšalo, koliko ne vemo, saj uradnih podatki o vplivu epidemije novega koronavirusa ter o vplivu omejitvenih ukrepov na položaj ranljivih skupin še ne razpolagamo. Lahko pa z veliko verjetnostjo trdimo, da bodo okoliščine epidemije, ki so zaznamovale leto 2020, položaj žensk še bistveno poslabšale”.

Leta 2016 koalicija SMC, SD in DeSUS proti znižanju DDV

Nakup higienskih izdelkov za veliko število žensk predstavlja razmeroma velik oziroma prevelik strošek. Levica je pred pred petimi leti v sodelovanju s civilno družbo in Zvezo potrošnikov Slovenije predlagala spremembe Zakona o davku na dodano vrednost, s katerim bi se za ženske higienske izdelke (higienske vložke za enkratno in večkratno uporabo, tampone in podobne izdelke iz papirne mase, papirja, celulozne vate ali iz koprene iz celuloznih vlaken) in menstrualne skodelice znižala stopnja DDV s sedanjih 22 na 9,5 odstotka. “Navkljub našim velikim prizadevanjem je novelo zakona odbor državnega zbora za finance zavrnil. Takrat je proti našemu predlogu glasovala zgolj vladajoča koalicija SMC, SD in DeSUS,” so zapisali v Levici.

Novi predlog Levice: znižanje s sedanjih 22 na 5 odstotkov

Včeraj so vložili  zakonski predlog, s katerim predlagajo znižanje s sedanjih 22 na 5 odstotkov. To utemeljujejo tako: “Leta 2019 je bila namreč uvedena nova dodatna 5 % znižana stopnja DDV, ki se trenutno uporablja za knjige in jo predlagamo tudi za ženske higienske izdelke, uvedbo ničelne stopnje DDV, ki bi bila najbolj smiselna, pa preprečuje trenutna zakonodaja EU.” Matej T. Vatovec iz Levice ob tem pravi: “Znižanje DDV na ženske higienske izdelke na 5 odstotkov s sedanjih 22 odstotkov je nujen ukrep, ki bo ženskam omogočil lažji dostop do higienskih izdelkov, izboljšal njihov materialni položaj in tako tudi prispeval k zmanjševanju stopnje tveganja revščine in neenakosti spolov v naši družbi. Ta ukrep so sprejele številne države EU, ki trenutno uvajajo že nove ukrepe za preprečevanje menstrualne revščine, kot so npr. brezplačno dostopni higienski izdelki v šolah in drugih javnih institucijah. V Levici zato napovedujemo dodatne predloge, ki bodo povečali dostopnost teh za življenje in zdravje žensk nujnih izdelkov.”

Ob tem pa še ugotavljajo, da jih veseli, da so “tudi v drugih strankah (npr. v Socialnih demokratih), ki do sedaj niso podpirale znižanja za higienske izdelke, pripravljeni javno izraziti podporo našemu predlogu. Glede na to, da je predlog Levice nazadnje že dobil podporo tudi Nove Slovenije, ima tokrat znižanje zelo realne možnosti za uspeh”.

Oddaj komentar