Kupnina za mariborsko letališče plačana?

Delavska hranilnica naj bi danes prejela celotno kupnino za družbo Aerodrom Maribor. Čeprav tega za zdaj v omenjeni družbi še niso uradno potrdili, je po pisanju nekaterih medijev formalni lastnik postala letos ustanovljena družba Rim Projekt, za katero sicer stojijo nekatera imena iz preteklih poslov v Mariboru, ki so povezani predvsem s kitajskim kapitalom. 

Da je prodaja Aerodroma Maribor v zaključni fazi, so danes sporočili tudi iz Mestne občine Maribor, kjer so že sklicali izjavo za medije s strani župana Andreja Fištravca in njegovega svetovalca Marka Kovačiča na to temo. Kot so ob tem dodali, bo prodaja letališča strateškemu partnerju širši regiji omogočila prepotreben razvoj in razcvet.

Družbo Rim Projekt vodi Boris Bobek, ki je bil nedavno ob Ladimirju Brolihu imenovan za drugega direktorja mariborskega letališča. Da je bila mariborska občina precej vpeta v prodajni postopek, priča že podatek, da je Bobek tudi predsednik občinskega nadzornega odbora, podjetje, ki je za zdaj predstavljeno kot kupec Aerodroma, pa je tudi registrirano na istem naslovu kot družba Nipa, hčerinsko podjetje večinsko občinskega Nigrada.

letalisce-maribor
Letališče Edvarda Rusjana Maribor

Po pisanju nekaterih medijev, sedanjega upravljavca mariborskega letališča dejansko preko podjetja SHS Aviation Aerodrom prevzemajo azijski investitorji. Kot je razvidno iz dokumentov, je Delavska hranilnica za Aerodrom prejela sedem milijonov evrov, azijski investitor pa jih bo Rim Projektu plačal deset. Posel bo za Delavsko hranilnico dober, saj je sama v družbo skupaj z dokapitalizacijo vložila okoli tri milijone evrov.

Sicer še naj ne bi bilo natančno jasno, čemu bodo namenjeni dodatni trije milijoni evrov, so pa v pogodbi definirani pogoji za nakazilo tega denarja. Če za nakazilo sedmih milijonov ni bilo treba izpolniti nobenih pogojev v zvezi z opravljanjem letališke dejavnosti, pa je eden od pogojev za plačilo preostalega dela pridobitev dolgoročnega najema letališke infrastrukture na razpisu, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo objavilo prejšnji teden in se izteče konec januarja.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar