Komisija za ženske v znanosti odpovedala posvet “Etika in seksizem”

Kot smo že poročali, je Komisija za ženske v znanosti na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru za ta torek, 7.3.2017, napovedala posvet “Etika in seksizem“. Ko napovedali, da bo rektor mariborske univerze Igor Tičar na posvetu sodeloval kot govornik, je sledil odstop treh članic Komisije, odpoved prisotnosti dveh strokovnjakinj, zaposleni na univerzi pa so za dan posveta napovedovali celo proteste. Komisija je zaradi tega posvet odpovedala.

Glede na odstope in proteste tistih, ki bi želeli priti na posvet, je ta doživel dokaj pričakovan razplet. V Komisiji za ženske v znanosti so se namreč odločili, da posvet prekličejo. Tudi predsednica Komisije Marija Bešter Rogač je potrdila informacijo. “Posvet je odpovedan. Prevladalo je namreč mnenje, da v luči aktualnih in preteklih dogodkov posveta ne moremo izpeljati tako, da bi sledili ciljem in namenu te komisije,” je zapisala Bešter Rogačeva.

V načrtu naj bi bil tudi sestanek z ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič, ki je prav tako nameravala biti prisotna na posvetu.

Odpovedi botrovali odstopi in nastop rektorja

Napoved, da bo na posvetu zbrane nagovoril mariborski rektor Igor Tičar je več kot očitno poskrbela za mešane občutke v svetu znanosti. Prav njegov nastop naj bi botroval trem odstopom v Komisiji za ženske v znanosti. V znak protesta so iz Komisije odstopile Katja Mihurko Poniž, Valerija Vendramin in Metka Mencin Čeplak. Zmotilo jih je namreč dejstvo, da bo na posvetu nastopil rektor, ki se ni pravilno odločil oziroma ni nikoli obsodil ugotovljenega mobinga in spolnega nadlegovanja, ki ga je izvajal takrat glavni tajnik Teodor Lorenčič.

rektor-um-igor-ticar

Svoje sodelovanje na posvetu sta prav tako odpovedali avtoriteti na področju vprašanja spolov Milica Antić Gaber in sociologinja Nina Perger.

Čeprav so prejšnji teden iz mariborske univerze sporočili, da rektor ne bo sodeloval na posvetu in bosta namesto njega pozdravni nagovor imela prorektorica in prorektor, je več kot očitno že bilo storjenega dovolj.

Morda vas zanima še:

Rektor naj bi sodeloval na posvetu o seksizmu

Na univerzi posvet o seksizmu brez rektorja

 

Oddaj komentar