Sviz se zavzema za zaposlovanje pripravnikov v vrtcih in šolah

FOTO: Pixabay.com

V sindikatu Sviz izpostavljajo, da je ministrica za izobraževanje Simona Kustec minuli teden podpisala sklep, da bodo lahko v tem šolskem letu v vrtcih in šolah sodelovali tudi študentje pod vodenjem mentorja. Opozarjajo, da lahko po zakonu pod vodstvom mentorstva v vzgoji in izobraževanju delajo le osebe z ustrezno izobrazbo, npr. pripravniki.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je minuli teden na podlagi interventne zakonodaje podpisala sklep v zvezi s potencialnim nadomeščanjem odsotnih strokovnih delavk in delavcev v vrtcih in šolah. Ta pravi, da lahko “v šolskem letu 2020/21 pri izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela, pod vodstvom mentorja, sodelujejo tudi študentje”, so navedli v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Od ministrice pričakujejo pojasnila, zakaj “je bila pripravljena prezreti eno od doktrinarno ključnih določb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki dopušča, da lahko pod vodstvom mentorja, pri vzgojno-izobraževalnem delu sodeluje le tisti, ki ima ustrezno izobrazbo, določeno za zasedbo posameznega delovnega mesta”.

Sprašujejo tudi, zakaj je ministrstvo odstopilo od ključne norme zagotavljanja kakovosti vzgojno-izobraževalnega procesa. Kot izpostavljajo, že od pomladi opozarjajo, da bi delovanje vzgojno-izobraževalnega sistema lahko ogrozilo prav pomanjkanje strokovnega in drugega osebja, zato so že tedaj predlagali, da bi prek razpisa v vrtcih in šolah zaposlili pripravnike, ki so ustrezno izobrazbo že pridobili. Ministrici očitajo, da je ta njihov predlog povsem prezrla.

Vir: Pixabay.com

Po prepričanju Sviza bi taka rešitev omogočila, da bi v zdajšnjih razmerah kar najbolj ohranili kakovost pouka za učence in dijake. Hkrati bi to po prepričanju Sviza vneslo več stabilnosti pri zagotavljanju osebja kot pa sklep ministrstva.

Epidemija novega koronavirusa ni zaobšla niti vzgoje in izobraževanja. Ministrica Kustečeva je v zadnjih tednih večkrat opozorila, da se je med zaposlenimi v vrtcih in šolah število okužb močno povečalo.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar