Rektor naj bi sodeloval na posvetu o seksizmu (dopolnjeno)

Kot smo izvedeli, naj bi 7. marca na Fakulteti za naravoslovje in matematiko potekal posvet “Etika in seksizem”, na katerem naj bi sodeloval tudi rektor Univerze v Mariboru, Igor Tičar. Zaradi nestrinjanja s prisotnostjo rektorja ne posvetu, so prejšnji teden že odstopile tri članice komisije za ženske v znanosti. Predsednica Komisije za ženske v znanosti je medtem sporočila spremembo, da bosta pozdravni nagovor imela prorektorica študentka in prorektor. 

Ker se trojica članic komisije za ženske v znanosti ne strinja s prisotnostjo Tičarja na posvetu, zaradi njegovega ravnanja v aferi Teodor Lorenčič (sploh dejstvo, da je storilca ohranil na vodilnem delovnem mestu, žrtve pa degradiral), so odstopile s položaja. Šlo naj bi za Valerijo Vendramin, Metko Mencin Čeplak in Katjo Mihurko Poniž.

Udeležbo na posvetu naj bi zaradi tega odpovedali tudi strokovnjakinji na področju sociologije spola Milica Antić Gaber in Nina Perger. Čeprav vsebina predavanja nima nič skupnega z naslovom, “Etika in seksizem v znanosti“, so že opozarjali, da je posvet namenjen zgolj samopromociji in očiščevanju rektorja Univerze v Mariboru zaradi okrnjene medijske podobe.

rektor-um-igor-tičar-640x359

Napovedujejo, da bo v primeru udeležbe rektorja, čeprav le v protokolarnem delu, sledil protest zaposlenih na mariborski univerzi. Tako se nekateri že sprašujejo, če bo Komisija za ženske v znanosti po protestnih izstopih pri organizaciji posveta v marcu še vztrajala. Zgodbo spremljamo še naprej.

Dopolnjeno 27.2.2017 ob 14:40

Vprašanja o organizaciji posveta smo poslali tudi predsednici Komisije za ženske v znanosti Mariji Bešter Rogač, ki je pojasnila, da so posvet letos načrtovali na Univerzi v Mariboru po dveh posvetih v Ljubljani in enem v Vipavi.

Vprašali smo jo, ali se ji zdi sporno povabilo rektorja na tovrsten posvet sploh v luči preteklih dogodkov, ki so zaznamovali delo vodstva Univerze v Mariboru. “Za rektorja imamo tudi še nekaj neodgovorjenih vprašanj, na katere smo želeli dobiti odgovor. Po drugi strani pa rektor predstavlja najvišji organ in vodjo univerze, ki bi bil po formalnem položaju najbolj primeren, da protokolarno sprejme povabljeno ministrico Majo Makovec Brenčič,” pojasnjuje Bešter Rogačeva. Verjeli pa da so, da se vodstvo uči iz lastnih napak in da jih je sposobno popraviti. Rektorja je na posvet sicer povabil koordinator organizacije Franc Janžekovič.

Glede na to, da bi javnost tovrsten posvet oziroma sodelovanje na njem lahko razumela kot rektorjevo pranje imena oziroma samopromocijo, predsednica Komisije pravi, da je njihov namen med drugim opozarjati na tovrstne deviacije, po drugi strani pa tudi iskanje rešitev in primere dobre prakse. “Nihče si ne zakriva oči pred obstojem seksizma, a če se nanj ne bomo ustrezno odzivali ter iskali sogovornikov, se med seboj pogovarjamo samo prepričani in prepričane. Mariborska univerza ima tovrstno slabo izkušnjo, a mi želimo poleg tega opozoriti še na druga področja iz delovanja Komisije,” dodaja Bešter Rogačeva.

Pozdravni nagovor prepustili drugim

Ali so pri Komisiji razmišljali tudi o odpovedi posveta, glede na napovedane proteste v primeru udeležitve rektorja, predsednica pravi, da so iz rektorjevega kabineta sporočili, da bosta pozdravni nagovor imela prorektorica študentka Maja Žibert in prorektor Jernej Turk, tako da bodo program spremenili.

V Komisiji se srečujemo z različnimi pogledi na reševanje nastalega zapleta. Brez dvoma obsojamo seksistične prakse tako na področju raziskovalne dejavnosti kot kjerkoli drugje. Nimamo pa izvršne ali sodne oblasti, da bi funkcionarje kar odstavljali, kot je ponekod ambicija,” pojasnjuje predsednica Komisije.

Vprašanja smo poslali tudi na Ministrstvo za izobraževanje, njihove odgovore še čakamo.

1 KOMENTAR

Oddaj komentar