Janša bo poslancem predstavil program predsedovanja Svetu EU

Redno julijsko zasedanje DZ se bo danes začelo s predstavitvijo šestmesečnega programa predsedovanja Slovenije Svetu EU s prednostnimi nalogami. Poslancem ga bo predstavil predsednik vlade Janez Janša, ki bo v nadaljevanju skupaj z ministri tudi odgovarjal na poslanska vprašanja.

V okviru predsedovanja Svetu EU si bo Slovenija pod sloganom “Skupaj. Odporna. Evropa.” prizadevala za okrevanje in večjo odpornost EU po pandemiji koronavirusa, za razmislek o prihodnosti Evrope, za krepitev pravne države in evropskih vrednot ter za varnost in stabilnost v evropski soseščini.

Neformalna srečanja

V času predsedovanja bo Slovenija po načrtih gostila 18 dogodkov na visoki ravni, gre predvsem za neformalna srečanja ministrov članic EU, ter 182 dogodkov na nižji ravni. Za začetek oktobra pa je načrtovano srečanje evropskih voditeljev s kolegi iz držav Zahodnega Balkana.

Slovenija je polletno predsedovanje Svetu EU od Portugalske prevzela 1. julija. Ob tej priložnosti je na enodnevnem obisku gostila Evropsko komisijo na čelu z njeno predsednico Ursulo von der Leyen.

Odgovarjali bodo na poslanska vprašanja

Po predstavitvi programa predsedovanja bodo Janša in ministri odgovarjali na poslanska vprašanja. Premier bo odgovarjal na vprašanje Janija Prednika (SD) o proračunskem primanjkljaju ter vprašanje Jerce Korče (LMŠ) o epidemiološki sliki po razglasitvi konca epidemije covida-19 in ukrepih v prihodnje. Na epidemijo se nanaša tudi vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert, ki je povezano z napovedanim novim valom covida-19.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar