Sortirnica ni (edina) težava Maribora

Mestni svetniki in svetnice MO Maribor so na današnji 23. redni seji začeli razpravljati o gradnji Sortinice, kar načrtujejo v mariborski Snagi. “Zataknilo” se je že uvodoma, pri sprejemanju dnevnega reda. Predstavniki opozicije so želeli, da bi točko razdelili na več “podtočk”, predstavniki mestne uprave pa so jo želeli obravnavati kot “paket”.

Uprava je svetovala, da se vse te točke obravnavajo kot ena skupna točka z namenom lažje in boljše, kvalitetnejše obravnave same tematike“, je pojasnil direktor mariborske mestne uprave Simon Štrancar, a svetnikov ni prepričal, zato se je zvrstilo glasovanje o predlogih. Umik 5. točke ni bil izglasovan, razdelitev na “podtočke” tudi ne, so pa izglasovali, da je lahko čas razprave v okviru te točke neomejen.

seja ms mom

Pri točki pobud in vprašanj mestnih svetnikov je denimo Samo Robič (Gasilci Maribora) izrazil zaskrbljenost nad delovanjem in stanjem galenskega laboratorija, s čimer je spomnil na že nekaj let trajajočo in perečo zgodbo Marifarma. Andrej Špenga (SMC) je opozoril, da bi morali mestni svetniki čimprej podrobneje obravnavati delovanje in stanje v Farmadentu. Matej Žmavc (SD) se je denimo dregnil ob način čiščenja snega na Trgu Leona Štuklja, ki da je bil prepozen. Ob opozorilih na slabo vzdrževane ceste v mestu, komunalno infrastrukturo in predolgo zaledenele pločnike, so se vrstile tudi ostre besede. Milan Mikl (NLS) je izrazil pobudo, da bi svetniki dobili vpogled v načrt investicij za ureditev vsake posamezne mestne četrti in krajevne skupnosti, temu pripadajočo realizacijo proračuna ter pisno pojasnilo, v katere namene so šla sredstva, če načrti niso bili realizirani. Postavil je tudi konkretno vprašanje, nanašajoč se na revizijo poslovanja zadnjih šestih let mestne uprave, ki da jo je župan MO Maribor Andrej Fištravec napovedal pred volitvami. “Ob primopredaji smo pustili devet milijonov likvidnostnih sredstev, zdaj pa slišimo, da bo omogočeno financiranje šolstva samo za 11 mesecev. Kako komentirate predvolilne obljube, da boste za desetino zmanjšali stroške mestne uprave, prihranek pa namenili za šole in vrtce?” “Boste dobili pisni odgovor,” je dejal župan Fištravec.

Soglasno, s 34 glasovi za in nobenim proti, pa so danes potrdili mandat nadomestne članice mestnega sveta Stanislave Naterer, ki je tako  znova sedla med kolege. Ob prevzemu mandata je spomnila, da je za isto mizo sedela že v času granitnih kock, da bo verjetno potrebovala nekaj časa, da se vsebinsko ujame, da pa si želi konstruktivnega dialoga za odločitve, ki bodo dejansko vodile v dobrobit mesta Maribor.

snaga-maribor-1

Sortirnica in Snaga
Cveto Žalik je danes pred svetniki zagotovil, da odpravlja “vse dvome o zakonitosti investicije in sledimo priporočilu Ministrstva za finance“. Pravni status Snage meni, da bi bilo bolje – tako za podjetje kot za Mestno občino – spremeniti v obliko družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) v 100-odstotni javni lastni, namesto sedanje oblike javnega podjetja. A to ne spreminja potrebe, niti možnosti zadolževanja za projekt Sortinica. Zadolžili bi se za 10 let v višini 10 milijonov evrov, kar bi odplačevali s približno 92.500 evri mesečnega obroka. “Lovimo zadnji vlak v tej zgodbi. Če ne želimo biti odvisni od cen ravnanja z odpadki, je to zgodba, ki nam daje stabilnost,” je dejal Žalik in pri tem spomnil na socialno stisko, ki jo doživljajo Mariborčani. “Snaga ne potrebuje Sortinice, Maribor potrebuje Sortinico“, je zaključil Žalik. Razprava se nadaljuje in ni časovno omejena.

Oddaj komentar