Ilka Štuhec pred tekmovalnim vikendom v Sočiju: Moram ostati mirna in verjeti vase

Ilka Štuhec

Za Ilko Štuhec je eden težjih vikendov v zadnjih letih, vsaj po rezultatih na kar treh tekmah v Banskem. Osvojena 18., 19. in 20. mesto nikakor ne izpolnjujejo ciljev kljub zelo zahtevni progi, ki ni bila ravno smukaška.Je pa že prispela v rusko smučarsko središče Soči, kjer bodo čez vikend preskusi v smuku in veleslalomu.

Po prespani noči in poti v rusko smučarsko središče in prizorišče olimpijskih iger leta 2014 je Ilka Štuhec razmišljala povsem v smeri prihajajočih preizkušenj: “Sama moram najbolj delati na tem, da ostanem mirna. Vem, da dobro delam. Sicer je že nekoliko obrabljena fraza, a vendarle, letos sem na treningu že pokazala zelo dobre vožnje. To moram še večkrat ponoviti, dajati vse od sebe in verjeti, da se bo to slej ko prej pokazalo tudi na tekmi.”

Da je treba gledati naprej in se osredotočiti na novo preizkušnjo, zatrjuje tudi trener Stefan Abplanalp: “Cilj je povezati predstave v Zauchenseeju, kjer je bila Ilka na poti na zmagovalni oder. Od tam moramo začeti, pozabiti Bansko in samozavest graditi na smukaški predstavi v Zauchenseeju. Ilko moramo spraviti v pravi tok, ritem. Nekatere tekme so bile boljše, na njih moramo graditi. Na tekme, kot v Banskem, se ne smemo preveč ozirati.”

V četrtek in petek sta v Sočiju smukaška treninga. Tekmovalke so si sicer na smukaški preizkušnji v Sočiju nazadnje merile na zimskih olimpijskih igrah leta 2014, na katerih je Ilka Štuhec nastopila po poškodbi kolena le nekaj tednov prej ter dosegla 10. mesto.

Nad rezultati v Banskem ni navdušena

V Banskem smo videli dva smuka, na katerih so bile v ospredju tekmovalke, ki so boljše v superveleslalomu ali celo veleslalomskih preizkušnjah. Najboljšim je zaradi zgodnjih ur začetka tekem zagodla tudi vidljivost. Najboljše v smuku – Štuhčeva, Schmidhoferjeva, Ledecka, Siebenhoferjeva, Venierjeva, tudi Sutterjeva – so imele nemalo težav. Od omenjenih sta na obeh smukih najvišje mesto, deveto, dosegli Siebenhoferjeva v petek in Sutterjeva v soboto. “Zadnje tri tekme so bile težke. Hrib ni ravno smukaški, je bolj superveleslalomski, to moramo priznati. A ne glede na to, to je tekma, moraš pokazati največ, kar znaš. Ilki to ni uspelo, želela je, a ni uspelo. Veseli smo, da smo zapustili Bansko in gledamo naprej proti Sočiju,« pravi trener Stefan Abplanalp. Tako v ekipi Ilke Štuhec ne želijo iskati izgovorov. Zavedajo se, da rezultati niso v skladu z željami in pričakovanji pred sezono. Tega se dobro zaveda tudi Štuhčeva, sicer dvakratna svetovna prvakinja v smuku: “Trenutno mi najbolj manjka samozaupanja. To je bilo na zahtevni progi, kjer so si zavoji sledili eden za drugim, kot v kakšni drugi disciplini, težko pridobiti. Poskušala sem poiskati nekaj pozitivnih stvari. Moram potrpežljivo počakati na naslednjo priložnost, v Sočiju je spet na sporedu smuk. Držim pesti, da nam bo vreme služilo, lani namreč tam na koncu sploh ni bilo tekem.”

Oddaj komentar