Gasilska zveza Slovenije prosi za pomoč svojim društvom, ki letos delujejo zelo okrnjeno

Slika je simbolična.

V četrtek, 26. novembra 2020, je na novinarski konferenci Gasilske zveze Slovenije njen predsednik Janko Cerkvenik predstavil delovanje gasilcev med epidemijo in predstavil možnost doniranja preko spletne platforme v korist posameznim gasilskim društvom.

“Varnostni ukrepi proti širjenju korona virusa so v veliki meri vplivali na delovanje gasilskih društev. Prepoved zbiranja in nevarnost prenosa okužbe med člani je pomenila tudi opuščanje nekaterih dejavnosti gasilskih društev. Tako se je omejilo izvajanje vaj in usposabljanj ter drugih aktivnosti v skladu s programi društev. Gasilci so prihajali v gasilske domove le na neodložljive naloge in pri tem upoštevali vse varnostne ukrepe,” je izpostavil Janko Cerkvenik in dodal: “Posebej pozorni smo morali biti, da se virus ne bi razširil na člane operativnih enot, kar bi lahko zelo vplivalo na operativno sposobnost gasilske enote. Gasilske enote generalno s strani štaba Civilne zaščite RS niso dobile nalog, vezanih na izvajanje ukrepov v povezavi z epidemijo, saj je gasilska operativna sposobnost na intervencijah prioritetnega pomena za varnost državljanov.” V tem letu so gasilci opravili že tudi več kot 24.788 intervencij, kar je več kot v enakem času prejšnjega leta.

Zelo okrnjena izobraževanja gasilcev vplivajo na operativno pripravljenost

“Naša operativna sposobnost pa je tudi v veliki meri odvisna od izobraževanj, ki jih organiziramo. Izobraževanje gasilcev smo morali – zaradi ukrepov proti širjenju korona virusa – prvič prekiniti v pomladanskem delu leta na nivoju Gasilske zveze Slovenije kakor tudi na nivoju gasilskih društev in zvez. To je v veliki meri povzročilo zaostanek pri realizaciji programa usposabljanja za leto 2020. Zato smo v jesenskem delu leta, poleg redno planiranih tečajev, planirali tudi odpovedane spomladanske tečaje. Pri tem smo upoštevali vse varnostne ukrepe, zmanjšali smo tudi število tečajnikov v skupini, skupine pa smo tako razporedili, da se te medsebojno niso srečevale,” je razložil Cerkvenik in dodal, da žal tudi to ni trajalo dolgo, trenutno. Tako trenutno miruje usposabljanje v celotni gasilski organizaciji. Vse to bo pomenilo velik izpad pri izobraževanju gasilcev v letu 2020. Izpad usposabljanja pa bi lahko v daljšem časovnem obdobju vplival tudi na operativno pripravljenost gasilskih enot. Da bi nekoliko ublažili stanje, je Komisija za izobraževanje in usposabljanje pripravila smernice za izobraževanje na daljavo. Zato so nabavili štiri stacionarne in 28 mobilnih kompletov za izvajanje izobraževanj na daljavo po terenu. Na daljavo so začeli izvajati teoretični del usposabljanj, ko se bo stanje z epidemijo umirilo in ukrepi sprostili, pa bodo tečajniki v izobraževalnem centru opravili še praktični del usposabljanja. Na ta način bomo poskušali zagotoviti potek usposabljanja brez drastičnih prekinitev.

Določena društva tudi do ob 70 % lastno zbranih sredstev

Letos so bila odpovedana vsa tekmovanja, druženja in prireditve, ki so tradicionalnega pomena in s katerimi društva zbirajo sredstva za nakup nove gasilske zaščitne in reševalne opreme. Posledično so določena društva tudi do ob 70 % lastno zbranih sredstev, kar lahko povzroči hujše posledice v letu 2021 pri osnovnem delovanju društev. Društva trenutno še imajo osnovne finančne pogoje za delovanje, lahko pa se glede na situacijo z epidemijo zgodi tudi drugačen scenarij. Društva se lotevajo raznoraznih prijemov pri zbiranju donacij, vendar se pozna tudi krizna situacija pri še najbolj zvestih donatorjih, saj je finančni primanjkljaj zaradi korona krize čutiti skoraj pri vsakem podjetju in družini. Pred nami so novoletni prazniki, ko v običajnih razmerah gasilci obiščejo občane s koledarji in so posledično deležni prispevkov in donacij, ki so pomemben del prihodka za društva. Vendar to v tem letu – glede na epidemiološko sliko – ne bo mogoče, kot je to bilo do sedaj. Ob upoštevanju vseh navodil NIJZ obiski s koledarji na domu zaradi preventivnih ukrepov za preprečitev širjenja virusa niso priporočljivi. “Smo pa na Gasilski zvezi Slovenije v sodelovanju s podjetjem Kovanček Group in njihovo platformo E-Donacije pripravili primeren predlog za zbiranje donacij v času epidemije,” je povzel Cerkvenik.

Slika je simbolična.

Pomoč gasilcem preko spletne platforme E-Donacije

Preko spletne platforme E-Donacije so decembra 2019 v samo štirih dnevih zbrali 6.272 donacij dohodnine, kar je več kot je bilo novih donatorjev dohodnine v celem letu 2018. Platforma omogoča tudi napredno doniranje brez lastnega vložka donatorja. V začetku naslednjega leta bo platforma tudi prenovljena in bo omogočeno doniranje tudi do 100 evrov po gospodinjstvu. Namen uporabe platforme E-Donacije je prilagoditev načina doniranja gasilskim društvom v Sloveniji. “Če prej nismo bili, smo sedaj prisiljeni ukrepati in se posluževati naprednih donatorskih opcij, ki omogočajo dolgoročno konstantno financiranje društev in njihovega delovanja. Ne moremo napovedati, kako dolgo bo trajala situacija s korono, zato se moramo pripraviti na vse možne scenarije,” je ob tem razmišljal Cerkvenik in razložil,. da lahko posamezniki se odločijo, da donirajo dohodnino določenemu prostovoljnemu gasilskemu društvu. “Čas je, da se sredstva, ki se vsako leto ˝vrnejo˝ v državno blagajno, razporedijo med društva, saj razumemo, da so družine zaradi trenutne situacije finančno še bolj obremenjene. Z donacijo dohodnine se za posameznika ne spremeni popolnoma nič, donira se lahko prek mobilnega telefona ali računalnika v dveh minutah, brez digitalnega potrdila, z enostavnim podpisom na ekranu telefona ali z miško po računalniku. Vsa društva bodo dobila predlog in priporočilo z navodili za maksimalni izkoristek platforme že jutri dopoldan po elektronski pošti. Predlagamo, da se društva držijo navodil NIJZ ter odlokov Vlade in so previdna z decembrskimi aktivnostmi.”  In zato poziva vsa gasilska društva, da se naj njihovi člani in drugi občani prijavijo v platformo tudi, če so že donirali dohodnino, saj jim bo platforma omogočila tudi druge opcije donacij v bodoče in z njimi si bodo v društvih lahko ogromno pomagali. Prosi pa tudi državljane, da vsaj obiščejo spletno stran https://zagasilce.si in pogledajo, kako deluje, ter “namenite svojo dohodnino lokalnemu gasilskemu društvu ter mu s tem omogočite normalno delovanje”.

Oddaj komentar