Znano kdaj bo stekla gradnja nove Mozirske koče

FOTO: PU Celje

Gradnjo nove Mozirske koče, saj je stara zgorela v februarskem požaru, bodo predvidoma začeli avgusta ali septembra. Vse je namreč odvisno od tega, kako bo Planinsko društvo Mozirja uspešno z zbiranjem sredstev in na razpisih. Gradbeno dovoljenje za novo kočo pa je društvo že pridobilo.

Kot je za STA povedal predstavnik mozirskih planincev Roman Čretnik, so poleg vseh že utečenih načinov za zbiranje sredstev sedaj razposlali tudi prvi paket prošenj za finančno pomoč podjetjem v Zgornji Savinjski dolini, in sicer približno 300 najuspešnejšim. V prihodnjih tednih nameravajo nagovoriti še večja podjetja tudi širše po Sloveniji.

Prejšnji teden so oddali tudi prijavo na razpis za sofinanciranje gradnje

Upajo tudi, da se bo kriminalistična preiskava zaključila čim prej, da potem lahko stečejo postopki za izplačilo odškodnine s strani zavarovalnice, je dejal Čretnik.

Ko bodo vremenski pogoji dopuščali, bodo začeli rekonstrukcijo dovozne ceste, da bo potem vse pripravljeno za gradnjo objekta. Načrt mozirskih planincev je, da bi do konca leta objekt spravili pod streho.

Po priporočilih Zavoda RS za varstvo narave bo novi objekt zgrajen v večini iz kamna in lesa. Glede na to, da je del stare koče, ki je bil zgrajen iz kamna, ostal, ga bodo poskušali ohraniti. Po velikosti bo podoben prejšnjemu.

V skladu za Mozirsko kočo pa je trenutno zbranih dobrih 54.000 evrov.

vir: sta

Oddaj komentar