Zavod za zaposlovanje delodajalcem za nadomestila za čakanje na delo doslej izplačal 242 milijonov evrov

Slika je simbolična

Zavod za zaposlovanje je delodajalcem za nadomestila za začasno čakanje na delo do vključno 10. julija izplačal 242,43 milijona evrov. V okviru četrtega protikoronskega zakona so do vključno 15. julija prejeli 4329 vlog za 14.057 zaposlenih, so navedli za STA.

Do konca maja je zavod za nadomestila za začasno čakanje na delo prejel 46.009 vlog za 275.317 zaposlenih. Gre za povračila nadomestil plač delodajalcem na podlagi zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, prvega protikoronskega zakona za blaženje posledic epidemije covida-19 in njegove novele, ki pokrivajo ukrepe za del marca, april in maj oz. do preklica epidemije.

Vloge za nakazila po tretjemu protikoronskemu zakonu, ki je v veljavi od 31. maja in je med drugim podaljšal ukrep čakanja na delo do konca junija ter uvedel subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, pa so delodajalci lahko oddali do konca junija. Za čakanje na delo so oddali skupno 10.930 vlog za 64.667 zaposlenih.

Vloge za delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa lahko delodajalci oddajo do konca leta 2020. Doslej je zavod prejel 6242 vlog za 33.960 zaposlenih.

Prva izplačila na podlagi določb tretjega protikoronskega zakona so predvidena za avgust.

DZ pa je prejšnji teden sprejel še četrti protikoronski zakon, po katerem bo shema čakanja na delo na voljo najmanj do konca julija, strošek karantene, ki je bil od preklica epidemije na ramenih delodajalcev, pa je znova prešel na državo, a najdlje do 30. septembra. V okviru tega zakona je zavod doslej prejel 4329 vlog za nadomestilo za čakanje na delo za 14.057 zaposlenih.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar