FOTO: UKC Maribor do prenosne razkuževalne naprave s pomočjo veleposlaništva ZDA

FOTO: UKC Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so danes predali v uporabo prenosno napravo, ki razkužuje prostore z ultravijoličnimi žarki. Podarilo mu ga je veleposlaništvo ZDA. Naprava je po besedah ameriškega predstavnika majorja Edwarda Kima dolgoročna pridobitev, saj se jo bo lahko uporabljalo tudi po zaključku epidemije covida-19.

Kim se je v imenu veleposlaništva ZDA v Sloveniji zahvalil vsem delavcem “na prvih linijah” v soočanju z epidemijo covida-19. “To je naš način sodelovanja in izražanja naše hvaležnosti,” je dejal v današnji izjavi za medije v UKC Maribor.

Bistveno lažja dezinfekcija

Dezinfekcijski SteriPro UVC robot se bo uporabljal na kliniki za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo. Po besedah predstojnika tega oddelka Boštjana Lanišnika bo omogočal bistveno lažjo dezinfekcijo in sterilizacijo prostorov, kar je izjemnega pomena za oskrbo bolnikov.

Naprava zmore po navedbah UKC Maribor v 15 minutah razkužiti prostor velikosti 60 kvadratnih metrov z 99,99-odstotno učinkovitostjo.

Plod slovenskega znanja

Je plod slovenskega znanja, saj je napravo razvilo podjetje UVC Solutions iz Celja. “Ko smo raziskovali zadevo, smo ugotovili, da tehnologija tega podjetja velja v mednarodnem prostoru za zelo učinkovito metodo za razkuževanje večjih površin. Njihova ponudba je izpolnjevala vse pogoje in standarde, ki smo jih zahtevali,” je povedal Kim.

Takšne naprave so ZDA pred tem podarile že nekaterim drugim slovenskim ustanovam, med drugim UKC Ljubljana in novomeškemu domu starejših.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar