FOTO: Takšne so naše buče za noč čarovnic, kakšne pa so vaše?

Zadnja leta noč čarovnic ni le ameriški običaj, vse boj se praznuje že tudi v Evropi, nič ne zaostaja niti Slovenija. Simboli, okraski in običaji, ki so značilni za ta praznik in so večinoma povezani z nadnaravnimi bitji in okultnimi silami, so pravzaprav poganskega izvora.

Noč čarovnic, znana tudi po angleškem izrazu Halloween, je praznik, ki ga predvsem v Zahodnem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. V resnici predstavlja okrajšavo za »All Hallow’s Eve« oziroma »Hallow Eve«, kar pomeni večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi.

Priljubljen običaj je tudi izrezovanje buč

V največji meri se slavi predvsem v angleško govorečem svetu, npr. na Irskem, v Združenih državah Amerike, v Kanadi, Angliji, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Nekako ustreza katoliškemu prazniku vseh svetih. V teh deželah se po običaju otroci preoblečejo v različne kostume, po navadi čarovnice in pošasti in hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije. Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buč, v katere se potem vstavi sveča.

Ste tudi vi letos izrezali kakšno bučo? Delite jo z nami v komentarjih najbolj izvirno bomo nagradili s simbolično nagrado.

Oddaj komentar