FOTO: Na letališču Skoke letalski miting Aeros

Na Športnem letališču Skoke pri Mariboru bo danes potekal letalski miting Aeros 2021, na katerem se bodo predstavili vojaška letala in helikopterji, letalski akrobati in starodobniki. Med napovedanimi je italijanska vojaška skupina Frecce Tricolori z letali, ki za seboj puščajo barvne sledi.

Ravno omenjene italijanske pilote smo na na nebu v našem uredništvu, ujeli že včeraj, očitno so imeli trening pred današnjim dnem. Organizator Andrej Gregorič napoveduje veličastno predstavo. “Letalci želimo dati svoj prispevek praznovanju letošnje 30. obletnice samostojne Slovenije. Letos je obenem tudi 135 let od rojstva našega prvega in največjega letalca Edvarda Rusjana, po katerem je imenovano mariborsko letališče, ki praznuje 45 let obstoja. Mislim, da je to dovolj razlogov za lepo predstavo v zraku,” je povedal za STA.

Piloti iz več držav

Vremenska napoved je zaenkrat dobra, sodelovali pa bodo piloti iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Slovaške, Češke, Italije, Avstrije, Švice, Belgije, Francije in Nemčije.

Osrednje dogajanje bo potekalo od 12. do 18. ure. Med drugim vključuje letalski program vojaških letal in helikopterjev, nastope letalskih akrobatskih skupin in posameznikov, prikaz letalskih starodobnikov, predstavitev jadralnih in ultralahkih letal, padalske nastope in razstavo letal na tleh.

Med nastopajočimi je napovedana italijanska skupina Frecce Tricolori, ki je po navedbah organizatorja najpopularnejša evropska vojaška akrobatska skupina in ponos italijanskega vojaškega letalstva. Leti s šolskimi vojaškimi letali Aermacchi 339 italijanske proizvodnje. V Sloveniji so bili nazadnje leta 2004 na letalskem mitingu v Slovenj Gradcu.

Na današnji letalski miting Aeros bo priletelo tudi švedsko večnamensko lovsko letalo Saab JAS 39 Gripen. Za pot iz madžarske vojaške baze Kecskemet bo potreboval slabih 20 minut. Letalo je značilno po močnem zvoku, ki ga proizvaja reaktivni motor, z katerim letalo doseže hitrost tudi do 2200 kilometrov na uro.

Nastopi znanih imen

Češko vojaško letalstvo se bo predstavilo s prikazom taktične zračne podpore dveh letal Aero L-159 ALCA. Slovenska vojska sodeluje z modelom Pilatus PC-9, med predstavljenimi pa bodo še plovila Ryan PT 22, Aero L-29 Delfin, Focke Wulf Piaggio FWP 149 in Pipistrelov Virus 121.

Starosta slovenskega akrobatskega letalstva Benjamin Ličer bo svoje veščine prikazal z akrobatskim letalom Zlin 526, nastopil pa bo tudi petkratni Guinnessov svetovni rekorder Zoltan Vereš z letalom MXS.

Oddaj komentar