FOTO: Pri Ruški koči diši po Pohorskem piskru

Danes je 17 ekip raznovrstnih društev in organizacij iz (pod)pohorskih krajev tradicionalno kuhalo Pohorski pisker na Arehu. Kot so nam zaupali, je bilo v kotlih veliko zelišč in mesa: “To je vse danes zjutraj na Pohorju pokošeno“, “vsak ga kuha po svoje, ampak morata pa bit noter pohorska krava in goba“.

Sončna sobota, avtohtoni recepti in domača, narodno-zabavna glasba so očitno pravi recept za sproščeno in zabavno druženje na že 14. prireditvi Igramo in kuhamo na Ruški koči. Ob 9h zjutraj so ekipe pričele s pripravo ognja, sekljanjem zelišč, rezanjem mesa… Čez dobre tri ure so vseh 17 vzorcev strokovno pregledali člani komisije, obiskovalci pa so dočakali pričetek prodaje porcij tradicionalne jedi: “Odličen je“, “vse je noter, kar mora bit”, “pa ne samo pisker, vzdušje je super, vreme je ta pravo, muzika, družba, to je to.

Organizator Maksimiljan Klančnik (prvi mož Ruške koče) je bil z odzivi in številčnostjo obiska izredno zadovoljen. “Vsako leto si mislim, da je bilo dovolj, potem pa vidim vso to dogajanje in prijatelji mi prigovarjajo, tako da bomo še delali naprej. To je ena taka tradicija in naj ostane,” je dejal.

Popoldne rezervirano za harmonikarje
Po okrepčilu, s katerim sledijo reku, da prazna vreča ne stoji pokonci, bo v sklopu tradicionalne prireditve na programu še tekmovanje v igranju diatonične harmonike v šestih jakostnih skupinah. Za zabavo pa so harmoniko tudi med kuhanjem raztegnili “pomočniki” (člani ekip) in glasbeniki ansamblov, ki so se vrstili na odru. Med odmori pa so ga z veseljem odstopili tudi znani teti Tončki.

Oddaj komentar