FOTO: Mariborski gasilci krstili novo avtolestev

Prostovoljni gasilci PGD Maribor-mesto so danes krstili in uradno prevzeli v uporabo novo, 36 metrov dolgo avtolestev. Kot je povedal poveljnik PGD Maribor-mesto Boštjan Irgolič, so jo nujno potrebovali. “V preteklih dveh letih, ko je nismo imeli, smo morali za določene primere prositi za pomoč kolege iz drugih društev.” Po krstu na Trgu Leona Štuklja pa so lestev preizkušali tudi otroci.

Nekateri so občudovali volan gasilskega vzila, bolj pogumni pa so bili “visoko v zraku“: “Videl sem Ljudski vrt“, “videl sem kamenje na strehi Nove KBM“, “ni me bilo strah”. Tako so navdušeno razlagali otroci, ki so jim gasilci omogočili predstavitveno vožnjo v košari nove avtolestve. Ta je sicer namenjena za prevoz treh odraslih oseb: gasilcev, reševalcev ali ponesrečencev.

Mariborčani v varnih rokah
Prevzem nove opreme pomeni, da bodo gasilci lahko rešili še več življenj in preprečili več katastrof, četudi uspešnost posredovanja, ni odvisna samo od tega. “Nova oprema sama po sebi ne pomeni nič. Potrebno je imeti usposobljene gasilce, da znajo s tem delati in da se znajo odzvati ob klicu na pomoč. Mislim, da se v naši občini ne rabimo ničesar bati, gasilci so dobro opremljeni in usposobljeni“, je povedal Aleš Ciringer, poveljnik mariborske civilne zaščite.

Svečani postroj gasilcev na Trgu Leona Štuklja.

Investicija za skoraj 200.000 evrov
Skupni stroški predelave gasilskega vozila, posodobitve opreme in namestitve nove avtolestve, so znašali skoraj 200.000 evrov. Kot je povedal mariborski župan Andrej Fištravec, so na občini prispevali 60% celotnega zneska, ostalo so zbrali gasilci. Obenem pa so poudarili, da je sicer visok znesek bilo vredno porabiti v ta namen, kajti sedaj bodo lahko ukrepali na praktično vseh (predvsem stanovanjskih) stavbah v Mariboru. “Lestev doseže približno 32 metrov višine, torej med 8 in 10 nadstropji, odvisno je tudi od samega terena“, je pojasnil Irgolič. Kot je ocenil je višji zgolj UKC Maribor.

Oddaj komentar