Zagovornik načela enakosti in minister Janez Cigler Kralj o zagovornikovem delu v letu 2019

Miha Lobnik je na videokonferenci predstavil ministru delo zagovornika načela enakosti v letu 2019. Vir: Spletna stran Zagovornika načela enakosti

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju prek videokonference predstavil letno poročilo Zagovornika za leto 2019.

Z ministrstvom ima Zagovornik veliko skupnih tem; med prijavami domnevne diskriminacije, ki jih prejme, je največ tistih s področja zaposlovanja in dela.
Tako Zagovornik kot ministrstvo veliko pozornosti posvečata odnosu do starejših, ki so ena najbolj ranljivih družbenih skupin. Prav njih je Covid-19 najbolj prizadel. Kot družba ne smemo postati neobčutljivi na tragične izgube, ki smo jim priča v teh dneh.

V teku postopek ugotavljanja morebitne diskriminacije stanovalcev domov za starejše pri dostopu do bolnišničnega zdravljenja zaradi bolezni Covid-19

Zagovornik je z anketo med stanovalci domov za starejše, njihovimi svojci, zaposlenimi v domovih in nevladnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s položajem starejših, poskušal ugotoviti, kako na podlagi izkušenj stanovalcev domov med epidemijo v teh ustanovah izboljšati skrb zanje, je povedal Lobnik. Spomnil je, da je v teku tudi postopek ugotavljanja morebitne diskriminacije stanovalcev domov za starejše pri dostopu do bolnišničnega zdravljenja zaradi bolezni Covid-19. Ministra pa je seznanil tudi s preteklimi priporočili Zagovornika o zagotovitvi ustreznih standardov oskrbe v domovih za starejše, da bi bila oskrba v vseh domovih na enaki ravni. Minister Cigler Kralj je med prizadevanji vlade za zavarovanje zdravja starejših v času epidemije izpostavil tudi celovito reformo dolgotrajne oskrbe, pri kateri bodo upoštevali najsodobnejše smernice. Te priporočajo, naj ljudje ob ustrezni socialni in zdravstveni pomoči čim dlje ostanejo v domačem okolju.

Ukrepi za druge ranljive skupine

Pri pogovoru o ukrepih za druge ranljive skupine je Cigler Kralj poudaril, da bo ministrstvo nadaljevalo s financiranjem programov za čim obsežnejšo integracijo romskih žensk v družbeno okolje in na trg dela. Povedal je, da ti programi kažejo pozitivne učinke, na ministrstvu pa že razmišljajo tudi o drugih priložnostih za večjo vključitev in aktivacijo vseh pripadnikov romske skupnosti. Sogovornika sta se strinjala, da so za sprejetje primernih ukrepov za odpravo ali preprečevanje diskriminacije bistveni podatki o diskriminaciji. Prizadevala si bosta za vzpostavitev podlage za zbiranje in obdelavo razčlenjenih podatkov, kar je tudi priporočilo evropske skupnosti, in tudi tako nadaljevala konstruktivno sodelovanje med organoma.

Oddaj komentar