Mesec oktober s poudarkom požarne varnosti v prostem času

FOTO: Slika je simbolična/Pixabay.com

Oktober je mesec požarne varnosti. Tudi med preživljanjem prostega časa obstaja veliko nevarnosti, ki lahko povzročijo požar, je zapisano na spletni strani Slovenskega združenja za požarno varstvo. In prav zaradi tega so pripravili nekaj preventivnih ukrepov.

V ospredju letošnjega oktobra je požarna varnost v prostem času, zato preventivna akcija poteka pod sloganom “Kdor za požarno varnost poskrbi, je v prostem času brez skrbi”. “Ne glede na to, kje preživljamo prosti čas, ne smemo pozabiti, da lahko kadarkoli zagori,” je zapisano na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, kjer so ob tej priložnosti pripravili preventivne ukrepe, s katerimi se lahko prepreči nastanek požara.

Tako kot se pred odhodom na dopust domovanje zaščiti pred vlomilci, ga je enako pomembno zaščititi tudi pred požarom, so opozorili na upravi. Ugasniti in iz električnega omrežja izklopiti je treba gospodinjske in elektronske aparate. Izklopiti se mora tudi polnilne postaje akumulatorskih naprav. Prav tako naj se ne pušča naprav v stanju pripravljenosti. Med odsotnostjo naj se tudi ne polni električnih koles, skirojev, rolk, skuterjev in podobnih naprav.

Prostori, kot so garaže, kleti, podstrešja in delovne sobe, morajo biti pospravljene. Lahko vnetljive in gorljive snovi je treba hraniti v zaprti prvotni embalaži, v primerno zračenem prostoru, stran od ognja in vira toplote. Zapreti je treba tudi plinsko jeklenko in tako preprečiti uhajanje plina in eksplozijo. Pepelnike naj se izprazni, vsebino pa še pred tem navlaži. V stanovanju se ne pušča prižganih cigaret. Vrata med prostori naj bodo zaprta, saj se s tem upočasni širjenje požara.

Naslov in telefonsko številko kraja dopustovanja oziroma številko mobilnega telefona naj se pusti pri sosedih, sorodnikih ali prijateljih, da lahko pokličejo, če pride do nesreče. Osebe, ki bodo ostale doma, predvsem otroke, je treba poučiti o nevarnosti požara in preventivnih ukrepih ter o tem, kako poklicati na številko 112. Pogovoriti se je treba tudi o tem, kako se lahko varno evakuirajo ob požaru.

Slika je simbolična.

Z jesenjo se v uporabo vračajo tudi grelne naprave. Električne grelne blazine in odeje, električne radiatorje, kaloriferje in podobne naprave naj se ugasne in izklopi iz električnega omrežja. Prepričati se je treba, ali je ogenj v kaminu ali peči popolnoma ugasnil.

Kar se tiče same poti na dopust, je treba poskrbeti za ustrezen gasilnik v vozilu, med samo vožnjo in počitki na parkiriščih pa naj se ne odmetava gorečih ali tlečih delcev, kot so cigaretni ogorki.

Ob prihodu na dopustniško nastanitev se je pametno seznaniti s hišnim redom, načrtom evakuacije in navodili, kaj storiti v primeru požara. Na upravi svetujejo tudi, da se ogleda evakuacijske poti in kje so zasilni izhodi. Preveri naj se tudi, kje so gasilni aparati in javljalniki požarov. Enako velja za kampe. V počitniških prikolicah in avtodomih je treba imeti tudi ustrezne javljalnike požara in gasilne naprave.

Prav tako je treba izklapljati naprave in upoštevati prepovedi glede kajenja. Tudi če je v sobah kajenje dovoljeno, naj se nikoli ne kadi v posteljah. Na upravi so ob tem opozorili, da so šotori, počitniške prikolice in avtodomi v kampih narejeni iz gorljivih materialov, kar zahteva dodatno pozornost.

V kampih naj se žar kuri le na posebej urejenih mestih in takrat, ko ni vetra. Spremlja naj se tudi morebitne razglase o požarni ogroženosti.

Ko se pripravlja okraske za božič, noč čarovnic in novo leto, je treba pregledati kable in paziti, da se ne preobremeni vtičnice. Paziti je tudi treba, da razni hišni ljubljenčki ne bi pregrizli kablov ali prevračali sveč. Tudi s pirotehničnimi izdelki je treba previdno ravnati, so še dodali na upravi za zaščito in reševanje.
Vir: STA

Oddaj komentar