Obkoljeno jeklarno v Mariupolju uspelo zapustiti prvim civilistom, med njimi so tudi otroci

Fotografija je simbolična. Vir: pixabay.com

Jeklarno Azovstal v Mariupolju je v soboto uspelo zapustiti prvim civilistom, med katerimi je tudi več otrok. Potem ko sta obe strani sprva poročali o odhodu 20 oz. 25 ljudi, Moskva sedaj trdi, da jih je skupno odšlo že 46. Gre za prve civiliste, ki so zapustili obsežen industrijski kompleks, odkar je aprila ruska vojska okrog njega sklenila obroč.<!–more–>

Po prvih navedbah pripadnikov ukrajinskega bataljona Azov, ki branijo kompleks, je odšlo 20 civilistov, ki naj bi se napotili proti mestu Zaporožje, približno 225 kilometrov proti severozahodu.

Podobno je ruska tiskovna agencija Tass sprva poročala o odhodu 25 civilistov. Rusko obrambno ministrtsvo je nato sporočilo, da sta jeklarno zapustili že dve skupini civilistov – po prvi, v kateri je bilo 25 ljudi in je odšla v soboto popoldne, jih je še 21 območje zapustilo, ko se je že znočilo. Prejeli naj bi hrano, nastanitev in zdravstveno oskrbo, navedbe Moskve povzema britanski BBC.

V kompleksu, še edinem delu mesta v ukrajinskih rokah, naj bi se poleg ukrajinskih vojakov v izjemno slabih razmerah nahajalo še več sto civilistov. Predhodni poskusi njihove evakuacije so bili neuspešni.

V načrtu je bila sicer evakuacija pod okriljem Združenih narodov, a kot piše francoska tiskovna agencija AFP, zaenkrat ni jasno, kdo je poskrbel za sobotni umik prvih civilistov. Prav tako še ni znano njihovo stanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video sporočilu v soboto zvečer zatrdil, da Kijev dela vse, da bi zagotovil izvedbo evakuacije iz Mariupolja.

Dokončen padec mesta v ruske roke bi pripomogel k načrtom ruske vojske, da zavzame celoten jug Ukrajine, kar bi ji omogočilo povezave med proruskimi separatističnimi območji na vzhodu s Krimom, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Mariupolj je sicer v veliki meri uničen. Najnovejši satelitski posnetki zasebnega ameriškega podjetja Maxar, posneti v petek, prikazujejo obsežno uničenje v mestu, vključno z jeklarno Azovstal.

Rusija nadaljuje ofenzivo tudi drugod po Ukrajini, najhuje je na vzhodu, a napadov so deležna tudi mesta, kot je Odesa.

Zelenski je ponoči zatrdil, da je bilo v dveh mesecih vojne v Ukrajini ubitih že okrog 23.000 ruskih vojakov. Uničenih naj bi bilo tudi več kot tisoč tankov in skoraj 2500 vojaških vozil. Ruskim vojakom je položil na srce, naj si rešijo življenje. “Bolje, da preživite v Rusiji kot umrete na naši zemlji,” je dejal.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar