Maribor bo spet Vilinsko mesto

Konec prihodnjega tedna bo Maribor znova prazničen. Zagorele bodo “lučke”, pestro, tudi pravljično dogajanje za vso družino pa pripravljajo tudi v Vetrinjskem dvoru. Ta se bo za dober mesec dni preimenoval v Vilinskega. Festival Vilinsko mesto pa se bo zdaj že tradicionalno pričel z ognjevito Ano Plamenito Mariborsko.

vilinsko-mesto

25. in 26. novembra bodo ognjene skulpture, sveče, lampiončki in nenazadnje tudi “bruhalci ognja” prevzeli Rakušev trg (pri Dvorani Union). S programom Ane Plamenite tako nadaljujejo tradicijo odkrivanja manj znanih ali zapuščenih prizorišč mesta. S svetlobo in toplino jih oživijo in na poseben način približajo meščanom, meščankam in ostalih obiskovalcem. “Ljudi želimo pripeljati na kraje, kamor ponavadi ne zahajajo,” je povedala Maja Pegan iz Društva Hiša! Ognjene lampijone, ki so jih izdelali dijaki aranžerji Srednje trgovske šole, bodo letos postavili v prehodu s Partizanske ceste do Rakuševega trga, kjer se bodo istočasno odvijale delavnice, pripovedovanje zgodb, druženje in ognjene predstave.

vilinsko-novinarska-2

Vse prireditve so brezplačne
Celoten festival Vilinsko mesto bo s številnimi raznovrstnimi prireditvami in dogodki “polnim” mesto od 25. novembra do 30. decembra. Prirejajo ga zaposleni v Narodnem domu Maribor, v sodelovanju z mariborskima Društvom Hiša! in zavodom Mars. “Še vedno želimo iz Maribora narediti pravljično mesto. To je bila osnovna ideja, ki pa dobiva vedno več podpore,” je na današnji novinarski konferenci povedal eden od producentov iz Narodnega doma Maribor Marko Brumen.

Osrednje prizorišče dogajanja ostaja Vetrinjski dvor
Tam bodo po besedah Vojke Miklavc iz Zavoda Mars Maribor ob koncih tedna in med šolskimi počitnicami potekali koncerti, ustvarjalne delavnice, otroške predstave, kino projekcije, pravljične urice, tudi dobrodelne akcije. “Vsi naši programi so zasnovani tako, nenazadnje pa tudi obiskovalce tako vzgajamo, da v njih sodelujejo otroci in starši. Oboji uživajo,” je povedala Miklavčeva.

vilinsko-novinarska

Pri financiranju Festivala Vilinsko mesto, ki je ocenjen na 45.000 evrov, se jim je letos kot donator pridružil Mercator. “Del sredstev smo prejeli od ustanovitelja Mestne občine Maribor, marsikaj pa smo ustvarili sami. Če prireditev ne bi bila tako dobro sprejeta pri Mariborčanih in Mariborčankah, to ne bi bilo mogoče,” je povedal direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Oddaj komentar