FOTO in VIDEO: Skupina ‘Nitke nas povezujejo’ je podarila rokavčke pomagavčke in odeje stanovalcem Doma Danice Vogrinec

Danes so v Dom Danice Vogrinec prišle tri predstavnice Facebook skupine Nitke nas povezujejo in prinesle veliko kvačkanih, pisanih odej za stanovalce in stanovalke pa tudi rokavčke pomagavčke, posebne kvačkane rokavčke, ki so v veliko pomoč dementnim osebam in drugim.

Branka Malek, koordinatorica tokratnega obiska članic Facebook skupine Nitke nas povezujejo, je povedala, da članice, ki so sicer oz vseh koncev Slovenije, kvačkajo z veliko ljubezni in dobrote, “da se širi med generacijami, da ni vse plačljivo, da se nekaj podari. To nas osrečuje”.

Ženske, ki so del te skupine, namreč rade kvačkajo, kar pa jim pomeni tudi meditacijo, sodelujejo pa pri več projektih, dobrodelnih akcijah. Odeje so namerno dolge in široke po en meter, tako da si lahko gibalno ovirani, ki so v invalidskih vozičkih, tako da si lahko pokrijejo noge, da jih ne zebe, hkrati pa so še dovolj kratke, da se ne zapletejo med kolesa ali vlečejo po tleh. Volna pa je vzdržljiva, pralna, takšna, da se pri pranju ne krči.

Začetnica in pobudnica projekta pa je letošnja Slovenka leta Ana Petrič. Skrbnici Facebook skupine Nitke nas povezujejo sta zdaj Alenka Vižin in Darja Zgonec.

Pomoč pri urjenju spomina in ročnih spretnostih

Rokavčki pomagavčki pa so skvačkani rokavčki, ki pa nimajo samo zanimivega barvnega vzorca, ampak so na njih prišiti tudi različni gumbi in drugi dodatki, ki pa še zdaleč niso samo za okras.Tako so na njih elastike, gumbi, križci, ključi, nizi obeskov, vse pa različne barve. Starejši in dementni jih lahko otipajo, preskusijo, kot se to sicer dela na delovnih terapijah.

Ženske kvačkajo, moški razvažajo

V skupini so ženske, ki kvačkajo odeje, odejice in rokavčke pomagavčke, te pa je nato treba spraviti do tistih, ki se odpravijo na obisk po domovih za starejše ali kam drugam. In takrat se izkaže še, kako dobro pri logistiki in prevozih sodelujejo njihovi možje. Ugotovile so namreč, da bi bili paketi, če bi jih oddale na pošto, veliki in težki. Možje pa se dogovorijo in se odpeljejo do članic po Sloveniji ter prevzamejo odeje, odejice in rokavčke pomagavčke. Ko vse zberejo, pa jih odpeljejo v domove, centre in zavode, kot so to storile danes.

 

Začele Primorke, zdaj je to že vseslovenski projekt

V Maribor sta danes prišli Nadja Kapelj in njena sestra, Primorki, ki jima ni bilo odveč se pripeljati na drug konec Slovenije. Povedala je, da je v skupini kar 130 članic, prihajajo iz vse Slovenije, čeprav so bile prve v njej Primorke. Njihov moto je, da razveselijo vsakega starostnika v domovih za starejše. Odeje so velikokrat narerjene iz ostankov volne, namreč vse osatnke vodlne, ki jih dobijo, uporabijo za kvačkanje. Pravi, da so narejene tako, da so res nekaj dragocenega. Eno odejo pa kvačkajo od 35 do 40 ur, odvisno je tudi od tega, kako vešča je kvačkarica in kakšen je vzorec. Sama je začela pred enim letom in se že dobro izurila. Pravi, da je kvačkanje zanjo res terapevtsko, saj čez dan opravlja napeto, stresno delo, zvečer pa kvačka in se zraven umiri.

Stanovalke in stanovalec, ki so danes prišli na predajo kvačkanih odej in rokavčkov pomagavčkov, so bili veseli daril, skupaj so zapeli tudi nekaj pesmi. Povedali so, da jih odeje res ne bodo samo grele, ampak so tudi tako lepe, da jim bodo razvedrile dneve, prav tako tudi rokavčki pomagavčki.

Zbirajo ostanke volne

Članice skupine Nitke nas povezujejo pa ob tej priložnosti prosijo tiste, ki imajo ostanke kakovostne volne, da se obrnejo na njih – lahko kar preko skupine na Facebooku. Z veseljem bodo namreč sprejele volno, da lahko skvačkajo nove odeje in rokavčke pomagavčke ter tako razveselile starejše po domovih za starostnike in tudi mlade po različnih zavodih.

Oddaj komentar