Sodni dan: Krvava superluna najbolj spektakularna v zadnjih letih

FOTO: Pixabay.com

Nocoj bo polna luna videti večja, svetlejša in bolj rdeča kot sicer, saj bo v nekaterih delih sveta prišlo do sočasnega pojava superlune in luninega mrka. Majska polna luna bo druga od dveh superlun leta 2021, prejšnja je bila aprila.

Izraza superluna se je leta 1979 domislil astrolog Richard Nolle, označuje pa luno v obdobjih, ko je ta najbližje Zemlji. Vsaka polna ali nova luna, ki je znotraj 90 odstotkov perigeja – njenega najbližjega približevanja Zemlji –, velja za superluno.

Videz krvave superlune buri domišljijo

To, da bo naš satelit, ki ga bomo občudovali na nebu nocoj, obarvan rdeče, je povezano s posebno obliko luninega mrka, ki letos sovpada s superluno. Luna se bo namreč poravnala s soncem in Zemljo, in ker bo obsijana le s posredno svetlobo, bo zasijala v skrivnostni rdeči barvi. Neobičajen videz krvave superlune že stoletja vzbuja radovednost in buri domišljijo.

Po poročanju Nase bo polna luna 26. maja le 157 kilometrov bližje Zemlji kot aprilska super luna. Spektakel bo še toliko nenavadnejši, saj prvič po skoraj dveh letih in pol sovpada s popolnim luninim mrkom. Toda medtem, ko bo super luna vidna po vsem svetu, bo popoln lunin mrk istega datuma viden le v nekaterih delih zahodne Amerike.

Oddaj komentar