Danes se začenja 40-dnevni post in akcija “40 dni brez alkohola”

Vir: spletna stran 40 dni brez alkohola

V preteklosti je 40-dnevni post pomenil predvsem odpovedovanje mesa, zadnja leta pa v družbi pomeni odpovedovanje marsikateri razvadi in navadi. Več let se na pepelnično sredo začenja akcija “40 dni brez alkohola”, ki jo organizirajo Slovenska karitas, Agencija za varnost prometa in zavod Med.over.net. Mnogi posamezniki pa se odločijo, da se bodo odpovedali čemu drugemu, npr. tudi uporabi družbenim omrežjem, ne samo določeni hrani ali pijači.

Akcija “40 dni brez alkohola” bo letos že 16. po vrsti. Skupaj s slovensko karitas, Agencijo za varnost prometa, zavodom Med.over.net in drugimi sodelujočimi organizacijami je akcija namenjena ne samo temu, da se ljudje za 40 dni odpovejo alkoholu, ampak predvsem ozaveščanju. Že leta namreč opozarjajo, da v Sloveniji zaradi alkohola umre več oseb, alkohol pa je mnogokrat vzrok za težave v družinah, pri zdravju, nesrečah in smrtih v prometu. z odpovedovanjem alkoholu pa je tudi priložnost spremeniti navade, tako da preko celega leta postanemo zmerni in bolj odgovorni.

Postni čas je sicer za vsakega nova priložnost na poti osebnega iskanja in poglobitve katoliške vere. Je čas, ki velja kot spodbuden in ugoden čas za poglabljanje duhovnega življenja. Ob tem pa Katoliška cerkev ponuja trojno prizadevanje na poti do velikonočnega veselja, ki čaka vernike po 40 dneh: miloščina, molitev in post. Slovenska karitas ob tem vsako leto spodbuja tudi k dobrodelnosti.

Praviloma velja, da 40-dnevni post preživi človek preprosto in solidarno. Tako se marsikdo ne odloči samo, da se bo odpovedal mesu in alkoholu, ampak tudi kajenju, gledanju televizije, rabi družbenih omrežij, beli moki, soli ali čemu drugemu. Odločitev je osebna in stvar posameznika.

Na spletni strani “40 dni brez alkohola” je objavljen tudi nagradni literarni natečaj Moja Poteza, v katerem Slovenska karitas vabi vse učence od 6. do 9. razreda slovenskih osnovnih šol in srednješolce, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola. Sodelujejo lahko s samostojno avtorsko vsebino, namenjeno sovrstnikom: pesem, zgodba, esej ali strip.

Oddaj komentar