Cepilnim centrom včeraj razdelili skoraj 119 tisoč odmerkov cepiva

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je cepilnim centrom včeraj razdelil 118.840 odmerkov cepiva proti covidu-19, so na NIJZ pojasnili za STA. Izpolnili so vsa naročila cepilnih centrov za cepiva proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca, razdelili pa so tudi 21.600 odmerkov cepiva Janssen, ki je trenutno najbolj zaželeno cepivo.

Cepilni centri so sicer skupno naročili 39.000 odmerkov Janssena, po katerem se je povpraševanje močno povečalo minuli teden, ko je vlada z odlokom precej razširila nabor okoliščin, v katerih je treba izpolnjevati pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Temu je namreč mogoče zadostiti že takoj po cepljenju s prvim in edinim odmerkom s tem cepivom.

Kot so pojasnili na NIJZ, so cepilni centri danes dobili sorazmeren delež naročenih odmerkov Janssna, saj v Sloveniji trenutno ni dovolj tega cepiva, da bi lahko zadostili vsem željam.

Tako so na primer v mariborskem kliničnem centru prejeli 500 odmerkov tega cepiva, cepljenje brez predhodnega naročanja pa poteka vsak delovnik od 8. do 22. ure, med vikendom pa med 8. in 18. uro. V UKC Ljubljana bodo z Janssenom cepili v petek od 12. do 14. ure, pa tudi v kranjskem zdravstvenem domu, kjer so z Janssenom danes cepili naročene, v petek pa bo potekalo odprto cepljenje. Tako v soboto kot nedeljo bo odprto cepljenje z Janssenom potekalo tudi v cepilnem centru Zdravstvenega doma Ljubljana, in sicer od 7. do 14. ure.

Koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je v torek dejal, da se vlada trudi zagotoviti dodatne količine cepiva proizvajalca Janssen, poleg odmerkov, ki so Sloveniji zagotovljeni glede na delež prebivalstva znotraj Evropske unije. Danes je za STA pojasnil, da se o tem poskuša dogovoriti s kakšno drugo državo.

NIJZ je danes sicer razdelil še 91.140 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, 4900 odmerkov Moderne in 1200 odmerkov AstraZenece.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih vlade cepljenih 1.102.444 ljudi oziroma 52 odstotkov. Z vsemi odmerki cepiva pa je bilo cepljenih 976.857 oseb oziroma 46 odstotkov celotne populacije.

Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 62 odstotkov prebivalcev, z vsemi odmerki pa 55 odstotkov. Med starejšimi od 50 let jih je s prvim odmerkom cepljenih 73 odstotkov, z vsemi pa 67 odstotkov. V sredo so cepili 7173 ljudi.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar