FOTO in VIDEO: Malečniški brači postavili klopotec pred Hišo stare trte na Lentu

Danes so pred Hišo stare trte na Lentu slovesno postavili klopotec, ki simbolizira pričetek jeseni in naznanja septembrski 19. Festival Stare trte. Najstarejša vinska “gospa” je sicer v dobri kondiciji in je pričakovati dobro letino ter čudovito trgatev, ki bo 22. septembra.

Najstarejša trta, ki raste na mariborskem Lentu, bo letos bogato rodila in je v dobri kondiciji, je dejal mestni viničar Stane Kocutar. Da bo letošnja trgatev še posebej obilna, sploh, če bodo vremenski pogoji temu naklonjeni, je še dodal.

S postavitvijo klopota turistom pa tudi domačinom približamo slovensko kulturno dediščino,” je dejala pomočnica direktorice Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, Vesna Horvat.

Da ima klopotec precej pestro zgodovino je bilo slišati, kot tudi to zanimivost, da je sam klopotec sestavljen iz 40 različnih delov in 6 vrst lesa. Različne vrste lesa pa se uporabljajo zaradi zvena tako imenovanih “maclekov”, ki tolčejo po deski. Ambasaadorka Stare trte in mariborska vinska kraljica Ana Protner prav tako zagovarja pomembno simboliko klopotca.

Klopotec najbolj razširjen na Štajerskem

V Sloveniji je klopotec najbolj razširjen v Prlekiji, Slovenskih goricah in Halozah. Klopotec se prvič omenja konec 17. sol. in začetku 18. stoletja. Sprva naj bi jih postavljali na poljih, kasneje pa pretežno v vinogradih. Leta 1797 je tudi Leopold Volkmer v njegovi slovenski pesmi Tolažba enega vincerla omenil klopotec. So pa klopoti različno izdelani. V Slovenskih goricah imajo klopotci dva para kril, na Goričkem tri, na Avstrijskem Štajerskem pa štiri pare kril. Klopotec na Lentu je torej tipični slovenskogoriški klopotec z dvema kriloma.

Podelili listine o kakovosti vin za letnik 2018

Na prireditvi je direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor Stane Klemenčič podelil listine o kakovosti vin za letnik 2018, ki je sicer označen z oceno prav dobro. “Gre za tradicionalno ocenjevanje vin, kjer se vina ne potegujejo za odličja, ampak za strokovno oceno, ki vinogradnikom in vinarjem poda pomembno sporočilo in usmeritev dela za naprej,” tako Klemenčič.


Na prireditvi so nastopili skupina Il Divji in Mala pihalna godba Neuvvirtovi Štajerci. Od 12. septembra naprej bo v Hiši stare trte na voljo tudi ogled razstave o klopotcu. Več utrinkov današnjega postavljanja klopotca pa v fotogaleriji.

Oddaj komentar