V Novi KBM zasledili sumljiva nakazila v tujino, ki imajo naravo ljubezenske prevare

Vir: pixabay.com

V Novi KBM so danes opozorili na previdnost pri ljubezenskih nakazilih v tujino. Decembra in januarja so namreč zasledili sumljiva nakazila v tujino, večinoma v Turčijo, ki imajo naravo ljubezenske prevare. V banki opozarjajo na previdnost, saj žrtve redko same sprevidijo, da so tarča goljufa. V 14 odkritih primerih so Slovenke nakazale osebam, ki so jih spoznale prek spleta, skupno več kot 200.000 evrov. V banki opozarjajo na previdnost, saj žrtve redko same sprevidijo, da so tarča goljufa.

NKBM je v zadnjih mesecih zaznala več nakazil v tujino, ki po definiciji predstavljajo
prevare, glede na tipologijo jih uvrščamo med tako imenovane “Ljubezenske prevare”.
Skupni znesek je nakazil je bil okoli 200.000€, nakazila so bila v večini izvedena v
Turčijo. V manjšem obsegu pa še v ZDA, Severni Ciper, Estonijo in Španijo (nekje 90%
v Turčijo). Banka je že v januarju izvedla več internih ukrepov vezanih na transakcije, ki bi lahko bile povezane s to tipologijo, prav tako so obvestila prejeli zaposleni, ki imajo stik s komitenti in lahko med prvimi zaznajo nenavadno poslovanje strank. Ker je pomemben element preprečevanja prevar tudi ozaveščanje javnosti je banka na svoji spletni strani pripravila tudi številne nasvete za prepoznavanje prevar in nasvete za varno poslovanje:
https://www.nkbm.si/varno-poslovanje.

V okviru ozaveščanja komitentov smo organizirali tudi novinarsko konferenco, kjer sta
aktualne aktivnosti Nove KBM na področju odkrivanja in preprečevanja ljubezenskih prevar
predstavili Laura Jekler, vodja Oddelka za preprečevanje prevar, in Tanja Remškar,
direktorica Službe za preprečevanje pranja denarja. Novinarske konference se je udeležil
tudi Tadej Hren iz SI-CERTa, ki izvaja nacionalni program Varni na internetu.

Kot so povedali na današnji tiskovni konferenci, banka takšnih nakazil ne more ustaviti, lahko le opozori na previdnost. Zato je Nova KBM v ta namen pripravila spletno stran o varnem poslovanju, kjer uporabniki najdejo navodila, kako prepoznati prevare in kako ravnati v takšnih primerih, ter svetujejo, naj žrtve zadevo prijavijo policiji. Podatki SI-CERTa ob tem kažejo, da so te prevare v porastu. Prav je bila zaznana leta 2013, nato so imeli dve do tri prevare na leto. Lani že okoli 40 prevarar, številna nakazila so bila višja od 10.000 evrov.

Oddaj komentar