V Mariboru in okolici nekateri predstavniki staršev otrok iz osnovnih šol pozvali k desetminutni prekinitvi pouka

V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade bodo danes v šole odšli vsi učenci prvega triletja osnovnih šol. Prav tako bodo znova odprli vse vrtce, vrtci, ki so že bili odprti, pa bodo začeli delovati v polnem obsegu. Ob odhodu v šole in vrtce se bodo morali vsi zaposleni testirati.

Zadnja dva tedna so lahko v šole odšli učenci prvega triletja osnovnih šol v regijah, ki so bile po številu okužb v t. i. rdeči fazi. Prvi teden je bilo takih devet, razen goriške, posavske in jugovzhodne, minuli teden pa so bile šole dodatno zaprte še v obalno-kraški in zasavski regiji.

Starši in zaposleni vnovično odprtje pozdravili

V četrtek pa je vlada sklenila, da ukrepov zaradi vse manjših epidemioloških razlik med posameznimi deli države ne bo več sprejemala regionalno, ampak za vso državo. Hkrati je sklenila, da je vsa država v rdečem območju, ki glede na vladni načrt sproščanja omogoča odprtje vrtcev in šol za prvo triletje po vsej državi.

Tako starši kot zaposleni so vnovično odprtje večinoma pozdravili, ob tem pa izrazili upanje, da se bodo lahko v šole kmalu vrnili tudi ostali učenci.

Vsi zaposleni, razen tistih, ki so koronavirus že preboleli, se bodo morali ob vnovičnem prihodu v nazaj v vrtce in šole testirati, prav tako tisti, ki so imeli pouk v šolah že dva tedna.

Pričakujejo polno zasedbo vrtcev

Za vrtce bodo po podatkih predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj testiranja večinoma potekala v torek dopoldne. V vrtcih, ki so bili še minuli teden v črnih regijah, pričakujejo bistveno več otrok, podobno je v vrtcih, ki so bili ta teden v rdečih regijah in so bili okoli 80- do 85-odstotno zasedeni. “Vrtec je odprt. Starši so seznanjeni, da niso upravičeni do brezplačnega vrtca, v kolikor otroka ne pripeljejo, tako da pričakujemo polno zasedbo,” je dejala za STA.

Dodatno sproščanje ukrepov v šolstvu bi lahko prinesel premik države v oranžno fazo, kar bi se lahko zgodilo že v prihodnjih dneh. V tem primeru bi za šole začel veljati t. i. model C, ki predvideva vračanje v osnovne šole tudi za učence preostalih razredov osnovnih šol in dijake zaključnih letnikov srednjih šol, pri čemer bi za dijake del pouka potekal na daljavo, del pa v šoli. Na fakultetah pa bi bili dovoljeni izpiti in seminarji do 10 ljudi.

Bojkot pouka na daljavo

K čimprejšnjemu odprtju srednjih šol sicer pozivajo v iniciativi Zahtevamo šolo, kjer so za danes napovedali bojkot pouka na daljavo.

Bojkotu se pridružuje tudi Mladinska aktivistična organizacija, njihova velenjska enota pa bo na Titovem trgu v Velenju ob 11. uri organizirala protestno branje javnega poziva k odprtju šol. Kot so zapisali v vabilu, od vlade zahtevajo, da postane vrnitev v šole prva prioriteta, takoj za človeškimi življenji.

Odzvali so se tudi predstavniki staršev otrok iz osnovnih šol Maribora in okolice, ki so v podporo srednješolcem pozvali k desetminutni prekinitvi pouka v osnovnih šolah v torek ob 9.02. “Ne gre za to, da protestiramo, ampak podpiramo idejo, naj se razišče, kaj vse je v dani situaciji še mogoče spremeniti. Prepričani smo, da sploh še nismo izčrpali vseh možnosti,” je danes sporočil predsednik Aktiva svetov staršev mariborskih šol Alen Bastič. Prepričan je, da je tudi v primeru osnovnošolskega pouka veliko boljših rešitev od trenutnih. V aktivu se sicer zavzemajo za varno vrnitev otrok v šole.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar