Minister Vrtovec o prihodnosti območja mariborskega letališča in energetiki

Letališče Edvarda Rusjana Maribor

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je odzval povabilu Štajerske gospodarske zbornice, da predstavi razmišljanja in načrte ministrstva na področju energetike in prihodnosti območja mariborskega letališča.

Priložnost za pritegnitev pozornosti investitorjev je tudi predsedovanje Slovenije Evropski uniji

“Biti moramo odprti za nove ideje in nove potenciale. Tudi predsedovanje Slovenije Evropski uniji moramo uporabiti za pritegnitev pozornosti potencialnih investitorjev v ta prostor. Naša naloga je, da imamo vizijo razvoja,” je uvodoma izpostavil minister Jernej Vrtovec, ki je skupaj s sodelavci pripravil vrsto zelo konkretnih odgovorov na konkretna vprašanja s področja energetike. Pogovor je bil deležen velikega zanimanja članov Regijskega sveta za energetiko, ki deluje znotraj Štajerske gospodarske zbornice in združuje vse pomembne akterje tega področja.

Energetika tudi eden ključnih izzivov Slovenije v naslednjih desetletjih

Glede na to, da je štajerska regija vodilna v proizvodnji in rabi končne energije iz obnovljivih virov energije in da želi to mesto ohraniti tudi v prihodnje, je udeležence srečanja še posebej zanimala vizija razvoja na tem področju. Izpostavljeno je bilo zavedanje, da je energetika tudi eden ključnih izzivov Slovenije v naslednjih desetletjih in da moramo vključevati vse primerne vire, od vetrne do hidro energije. Minister je izpostavil aktualnost Zakona o obnovljivih virih energije, ki je že pripravljen za obravnavo na vladi in bo v kratkem dan tudi v parlamentarno proceduro. “Zakon nujno potrebujemo, spodbujanje črpanja obnovljivih virov energije je aktualnost sedanjega časa in omogoča tudi črpanje evropskih sredstev,” je še izpostavil v sicer izčrpno obravnavani temi.

Zelo zanimiva je bila tudi predstavitev Emanuela Čerčeka, novega člana poslovodstva DRI, o možnostih dolgoročnega zagotavljanja produkcijske in logistične infrastrukture za potreba regijske, pa tudi slovenske in evropske industrije v okviru multimodalnih središč in primernosti prostora letališča in okolice za razvoj v tej smeri. Tudi zato je treba o tej temi začeti razmišljati širše in brez omejitev. Poudarjeno je bilo, da se sicer zavedamo pomembnosti in atraktivnosti lokacije letališča in okolice, pa vendar je v preteklosti ujetost v ustaljene okvirje
botrovala stanju, ko smo imeli letališče vsi v mislih, pa vendar je ostajal kot speča Trnuljčica na robu vseh konkretnih ravnanj.

Izziv: pripraviti mednarodno investicijsko konferenco

Roman Glaser, predsednik ŠGZ, se je še posebej zahvalil ministru Jerneju Vrtovcu, da se je začel ukvarjati z mariborskim letališčem in da je s tem tudi spodbudil regijo k drugačnemu razmišljanju. Izpostavil je, da je predstavljena osnova razvoja tega prostora dobra in zanimiva, ter poudaril, da “sprejemamo izziv, da se v prihodnjih mesecih, še posebej v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji, skupaj potrudimo pripraviti mednarodno investicijsko konferenco na to temo, odprli pa bomo tudi široko razpravo in sporočili pozitivne impulze gospodarstva v prostor, da bi najširša javnost sprejela idejo o razvoju multimodalnega središča na področju sedanjega letališča kot priložnost za razvoj celotne regije”.

Oddaj komentar