Mariborčani prejeli informativne glasovnice

V poštne nabiralnike 49.650 gospodinjstev v Mestni občini Maribor, so prispele t.i. informativne glasovnice. Na Občini želijo, da bi občani z obkrožanjem izbrali med predlogom A ali predlogom B ter tako izrazili svoje želje. Rezultati glasovanja ne bodo imeli nikakršnih pravno-formalnih posledic, bodo pa z njimi seznanjeni mestni svetniki, ki bodo dejansko odločali o realizaciji predloga A ali B.

Levi del t.i. glasovnice, kjer je opredeljen predlog A, je bistveno bolj poln kot desni, kjer je opredeljen predlog B. V obeh primerih gre za možnosti obnove mesta, ampak po mnenju predstavnikov vodstva občine ter strokovnih služb ti dve možnosti predstavljata bistveno razliko v razvoju mesta.

glasovnica-prva-stran

Prvič v zgodovini, ampak res prvič, imamo priložnost realizirat nekatere projekte, ki so že leta zastavljeni. Potrebno je prepoznat celovitost teh projektov. Ne gre samo zato, da nekaj polepšamo, ampak za mnogo več: za razvojne poti in možnosti. Projekti so takšni, po katerih se bo mesto razvijalo in, ki bodo ljudem vračali samozavest, da ne bodo več govorili, da živijo v najgršem ali najslabšem mestu v Sloveniji“, je danes na novinarski konferenci izpostavil Tomaž Kancler, predsednik odbora za urejanje prostora, varstvo okolja in varstvo narave MO Maribor, član projektnega sveta MO Maribor, mestni svetnik predvsem pa arhitekt. Strokovno in osebno se mu zdi predlog A bistveno boljša odločitev.

Foto: MO Maribor
Foto: MO Maribor

Odločali bodo mestni svetniki, najverjetneje še na decembrski seji. Župan MO Maribor Andrej Fištravec pa je poudaril, da so tako oni, kot tudi župan izvoljeni “od ljudstva in to so naši občani, zato jih želimo vključevati v procese odločanja.” Zato so se odločili za t.i. informativne glasovnice, ki pa so občino, kot je še pojasnil Fištravec, stale mnogo manj kot kakšna neuspešna seja mestnega sveta. “Ena seja stane približno 13 tisoč evrov“, je dejal, “ta način pošiljanja informativnih lističev pa je stal približno 3.500 evrov.” V tej luči je tudi priznal, da gre za neke vrste pritisk na mestne svetnike, ampak pritisk, ki je na vsem na očem in, ki se mu zdi pravilen.

1 KOMENTAR

Oddaj komentar