Mariborčani pričakovano izglasovali predlog A

Na Mestni občini Maribor je danes potekalo štetje glasovnic, ki so jih občanke in občani v svoje poštne nabiralnike prejeli 1. decembra. Gre za zaključek vključevanja občank in občanov v proces odločanja o realizaciji projektov v okviru Trajnostne urbane strategije (TUS). Za predlog A je glasovalo kar 87 odstotkov občank in občanov. 

Spomnimo: V poštne nabiralnike 49.650 gospodinjstev v Mestni občini Maribor, so prispele t.i. informativne glasovnice. Na Občini želijo, da bi občani z obkrožanjem izbrali med predlogom A ali predlogom B ter tako izrazili svoje želje. Rezultati glasovanja ne bodo imeli nikakršnih pravno-formalnih posledic, bodo pa z njimi seznanjeni mestni svetniki, ki bodo dejansko odločali o realizaciji predloga A ali B.glasovnica-predlogi

Levi del t.i. glasovnice, kjer je opredeljen predlog A, je bistveno bolj poln kot desni, kjer je opredeljen predlog B. V obeh primerih gre za možnosti obnove mesta, ampak po mnenju predstavnikov vodstva občine ter strokovnih služb ti dve možnosti predstavljata bistveno razliko v razvoju mesta.

Pregledali nekaj več kot 2300 glasovnic

Pod nadzorom dveh predstavnikov občine in predstavnika zainteresirane javnosti, je bilo prejetih, preštetih in pregledanih 2.339 glasovnic, od tega je bilo 2.264 glasovnic veljavnih. Štetje glasovnic je pokazalo, da je velika večina gospodinjstev, ki so glasovnice oddala, natančneje 1.964, izrazila podporo predlogu A, torej izvedbi širšega nabora projektov. Na občini izražajo hvaležnost tistim, ki so z oddano glasovnico aktivno izrazili mnenje o tem, kateri so projekti, s katerimi bi imel Maribor več priložnosti za razvoj in urbanistični napredek ter posledično tudi gospodarskega.

Štetje glasovnic na MO Maribor
Štetje glasovnic na MO Maribor

Župana MO Maribor Andreja Fištravca veseli, da je mestna uprava skupaj s pripravljavci urbane strategije TUS in vsemi strokovnimi službami, ki so na pripravi projektov intenzivno delali več kot eno leto, pripravila dobro strategijo, na osnovi katere izhajajo predlagani projekti. Ti projekti so prejeli 86 odstotno podporo.

Mestni svetniki bodo, kot voljeni predstavniki, tako javno izraženo voljo Mariborčank in Mariborčanov upoštevali pri svojem odločanju,” pravi Fištravec. Dodal pa je, da upa, da se bodo občani drugič odzvali v še večjem številu na takšno povpraševanje njihovega mnenja, “in s tem utišali vse kritike tistih, ki so mnenja, da jih tekom mandata ni potrebno o ničemer povprašati in da je edina njihova vloga vsaka štiri leta na volitvah, ko izberejo župana in mestni svet.

Sodelovanje občanov pomembno

Glede na odziv občanov na prvo izvedbo takšne ankete, kjer so lahko neposredno podali svoje stališče o dveh konkretnih predlogih projektov, se bodo na mariborski občini v nadaljevanju verjetno še kdaj poslužili takšne oblike participacije občanov. Namreč v kolikor bodo uspeli prihraniti samo za eno sejo mestnega sveta, pomeni to vsaj 9.000 evrov neposrednega prihranka. Seja mestnega sveta občane Maribora namreč stane med 13 in 14 tisoč evri brez vključenega dela strokovnih služb.

Z rezultatom glasovanja bomo seznanili mestne svetnike, prav tako bomo nadaljevali s predstavitvijo projektov občankam in občanom,” sporočajo iz občine. Ob tem so za sredo 14. decembra napovedali sestanek Sveta predsednikov mestnih četrti in krajevnih skupnosti, ki bo posebej namenjen predstavitvi projektov. Ti bodo namreč pomembno vplivali na prenovo in oživitev nekaterih Krajevnih skupnosti in Mestnih četrti. Predstavniki pa bodo nato lahko še bolj natančno informirali svoje krajane.

Oddaj komentar